Archief voor 28 maart 2014

Bezoek de vernieuwde Schatkamer van Sint-Pieter

15 maart was het zover. Toen opende de M-Schatkamer van Sint-Pieter opnieuw voor het publiek. Na zeven maanden van renovatiewerken kun je Het Laatste Avondmaal van Dirk Bouts, de reeks van de Fiere Magriet en tal van andere blikvangers en topstukken weer bewonderen in de oudste kerk van Leuven.

De indrukwekkende kooromgang van de Sint-Pieterskerk werd in 1980 ingericht als museum. In de Schatkamer van Sint-Pieter vind je mooie voorbeelden van religieus edelsmeedwerk zoals reliekbeelden, monstransen en kelken en devotieschilderijen, waarvan de meeste een historische band met de Sint-Pieterskerk hebben. Het absolute topstuk is uiteraard ‘Het Laatste Avondmaal’, geschilderd door Dirk Bouts tussen 1494 en 1468.

Met je M-ticket kun je naast het museum ook de Schatkamer van Sint-Pieter bezoeken.

Bookmark and Share

Studenten en rector KU Leuven knutselen houten aula in elkaar

Op dinsdag 1 april bouwt de Studentenraad KU Leuven, in samenwerking met de universiteit, een houten aula in de binnenstad van Leuven. De studenten en rector Rik Torfs slaan de handen in elkaar om aandacht te vragen voor een rechtvaardige financiering van het hoger onderwijs. Dit project sluit aan bij een grotere nationale actie van zowel Vlaamse als Waalse studentenraden.

Met het bouwen van de aula willen de Studentenraad de boodschap zenden dat zij als studenten – en bij uitbreiding de universiteit – willen meewerken aan kwaliteitsvol onderwijs, in al zijn aspecten. Ze willen de overheid aanmoedigen om met de universiteiten en studenten in dialoog te treden rond de structurele onderfinanciering van het hoger onderwijs. Onderwijs moet een prioriteit zijn in de maatschappij en voor de overheid. Hoger onderwijs zorgt immers voor de vorming van een nieuwe generatie op professioneel en academisch niveau. Het verdient daarom een prominente plaats op de agenda en dat is dan ook wat de studenten met deze actie, en alle acties in Vlaanderen en Wallonië, willen bereiken

Om 10.30u gaat de opbouw van start op het binnenplein van het Pauscollege te Leuven. Met behulp van sjorbalken zullen de studenten een houten aula bouwen. De rector, vice-rectoren en diensten van de KU Leuven zullen omstreeks 16.00u de studenten een helpende hand bieden. Rond 19.00u zal de bouw afgerond zijn. Op woensdagochtend 2 april om 09.00u zal rector Torfs de aula inhuldigen met een korte lesgeving waarop alle studenten welkom zijn.

Bookmark and Share

Pulcheria aperitiefconcert op 13 april

Op zondag 13 april 2014 van 11:00 tot 12:00 gaat het volgende Pulcheria-middagconcert door in het Hollands College. Pianist en musicoloog Waldo Geuns vertelt en brengt een selectie uit het uitgebreide pianorepertoire van Frédéric Chopin. Het geheel gaat zoals gebruikelijk door in de gezellige tuinkamer van het Hollands College. Als afsluiter van het Pulcheria-middagconcert ontvangt je een aperitief met hapje.

Bookmark and Share

Heropening stationsgebouw Leuven op zondag 30 maart

Op zondag 30 maart 2014 kunnen reizigers terug terecht aan de loketten in het gerenoveerd stationsgebouw van Leuven. Meteen zien ze het resultaat van drie jaar renovatiewerken. De restauratie van de monumentale stationshal en de voormalige wachtzalen vergden arbeidsintensief specialistenwerk. Ook de neoklassieke stationsgevel aan het perron werd in zijn oorspronkelijke pracht hersteld. De NMBS investeerde ruim 10 miljoen euro. In juni staan in het station extra diensten en winkels ter beschikking van de reizigers.

station_leuven

De loketten krijgen terug hun originele plaats in de centrale inkomhal. Via de twee zijvleugels kunnen de reizigers vlot naar de perrons. In de zijvleugel kant Tienen is een speciaal loket voor rolstoelreizigers. Daar komt weldra een krantenwinkel en een horecazaak. Aan de kant Brussel zal in het prachtig erfgoeddecor een eigentijdse opvolger van het vroegere buffet worden ingepast. Op de bovenverdieping van het gebouw komt in het najaar een satellietkantoorruimte voor de reizigers.

Deze investering van 10 miljoen euro is het sluitstuk om van het station een ideaal mobiliteitsknooppunt en ontmoetingsplaats te maken. Leuven is met zo’n 30.000 instappende reizigers per dag, één van de belangrijkste stations van Vlaanderen. Met de ultieme renovatie wordt het stationsgebouw een levend monument van wereldformaat.

Nu de loketten terug in gebruik zijn, worden weldra de tijdelijke containers weggehaald op het Martelarenplein. Zo kan het station opnieuw de spilfiguur worden van de ganse stationsomgeving die bruist van het leven. Eind april zal het station ook officieel feestelijk worden geopend voor het grote publiek.

In de tweede helft van 2010 werd gestart met de binnenkant van het stationsgebouw en de gevel aan de kant van de sporen. De Tweede Wereldoorlog had niet alleen de oorspronkelijke perronoverkapping zwaar beschadigd. Het schrijnwerk aan alle gevels was aan vervanging toe en werd aan de hand van het historische model aangebracht. Ook het gebouw kwam niet ongehavend uit de strijd en werd nooit in zijn pracht hersteld. Het gebouw onderging ook een aantal aanpassingen, die meer aansloten bij de gewijzigde behoeften van de reizigers.

De loketten en het buffet verhuisden in de jaren ’50 naar de steeds minder gebruikte wachtzalen aan weerszijden van de centrale hal. Bij de ingebruikname in 1879 van het station in neoclassicistische stijl moest de architectuur de nationale trots en bloeiende economie uitstralen. Met zijn grote hoogte en beperkte diepte werd in de centrale stationshal een monumentale indruk gewekt door de spoorwegingenieur Henri Fouquet. Deze ruimtewerking ging verloren door het aanbrengen van een vals plafond en de functionele herindeling van de hal.

Dit vals plafond in de centrale werd verwijderd en de levensgrote basreliëfs van Gerard Van der Linden, die meer dan zestig jaar verstopt zaten boven dit plafond, werden vakkundig gerestaureerd. Ze werden voor de duur van de resterende werkzaamheden opnieuw nauwkeurig afgedekt. Het herstellen van de schade aan kroonlijsten en muurdecoratie vergde arbeidsintensief restauratiewerk. In deze ruimte ligt een 170 m² marmeren vloer, die maximaal het originele uitzicht nastreeft. Het gedreven team stootte regelmatig op verrassingen en de restauratie vergde veel (historisch) speurwerk, onder andere naar gebruikte materialen.

Ook de twee zijvleugels van de centrale inkomhal hebben weer hun uitstraling. Ze deden oorspronkelijk dienst als wachtzalen 1e/2e en 3e klas. In de wachtzaal kant Tienen (1e/2e klas) werden dikke oude verflagen van het plafond weggehaald om de geraffineerdheid en de details van het stukwerk weer volop tot zijn recht te laten komen. De fraaie decoratie van wanden en pilasters is opnieuw geconstrueerd. In de wachtzaal aan de kant Brussel, dat het voormalige buffet huisvestte, was de houten dakstructuur zo zwaar aangetast door de boktorkever, dat het samen met het beschadigde plafond volledig moest worden vervangen.

Bij het uitbreken van de oude vloer stootten de restaurateurs op de oorspronkelijke vloer in cementtegels. Na enig zoekwerk werd een fabrikant van keramische tegels gevonden die een kopie van de originele tegels vervaardigde. In beide zijvleugels ligt nu een tegelvloer van samen 330 m² met het oorspronkelijk fraaie motief.

De neoklassieke buitengevel aan de kant van de sporen onderging doorheen de tijd allerlei aanpassingen, onder andere door de verhoging van het aanpalende perron, en had veel waterschade geleden. Door de vele verbouwingen was het uniforme uitzicht van de gevel verloren gegaan. Het zwaar verminkte historische schrijnwerk werd op basis van de oorspronkelijke plannen helemaal hersteld. Nu vormen de 15 deuren aan de perronkant weer een harmonisch geheel.

De bovenverdieping en de zijtorens van het stationsgebouw waren onbruikbaar geworden om redenen van brandveiligheid en indeling. De zijtorens en de zone kant plein van de centrale toren die geen waardevolle historische elementen bevatten werden vanbinnen volledig gestript.

Met liften en trappen zijn 6 niveaus met 2400 m² hedendaagse kantoorruimte gecreëerd, zonder dat dit de aanblik aan de gevelkant verstoort. Hier komt in het najaar een satellietkantoor voor reizigers. De NMBS kijkt momenteel de offerte van kandidaat uitbaters na. Stationsdiensten die vroeger elders onderdak moesten zoeken in containers, krijgen opnieuw onderdak in op de bovenverdieping van het gebouw.

De volledige stationsomgeving aan het Martelarenplein onderging de voorbije twee decennia een wederopstanding. Eerst werden de buitengevels van het station grondig gerenoveerd. Kroon op het werk was het terugplaatsen van een beeldengroep boven het gevelfronton in 1997. Tegelijkertijd werd de onderdoorgang volledig gemoderniseerd. Over de perrons en sporen kwam een moderne perronoverkapping uit staal en glas. Daarna startte de complete heraanleg van het Martelarenplein. Er werden ook een nieuw busstation, een ondergrondse parking en een tunnel voor het doorgaande verkeer. Het plein zelf werd autoluw.

Bookmark and Share

Uniek in Leuven: Poëziemuren

Vanaf volgende week t.e.m. 28 mei loopt op initiatief van enkele bewoners van de Mechelsestraat de poëziewedstrijd ‘Word dichter van de Mechelsestraat!’. Jong en oud krijgen de kans om hun versregels op gevels te laten pronken. Deze wedstrijd kadert in het project ‘Poëziemuren in de Mechelsestraat’ en wordt door de stad LeuvenLeuven Handelt! en 30CC ondersteund.

Wie wel eens in Antwerpen, Gent, Leiden of ‘s-Hertogenbosch rondloopt, heeft ze misschien al gezien. De Gedichtenmuren die op verschillende plaatsen in de stad opduiken. Leuven volgt met dit project het voorbeeld van deze steden waar poëzie in het straatbeeld reeds een feit is. De Mechelsestraat (althans het deel van de Vismarkt tot de Boelenberg) als ‘poëzie-straat’ vindt aansluiting op de reeds aanwezige poëzie in de tuin van de benedictijnenabdij Keizersberg en draagt bij tot het creëren van een link tussen de Vismarkt en de Vaartkom.

Iedereen die in Groot-Leuven een studie volgt of er woont, kan aan deze wedstrijd deelnemen door maximaal drie Nederlandstalige gedichten in te zenden. Een professionele jury filtert de gepaste gedichten eruit waarvan de markantste versregels minstens vijf gevels in de Mechelsestraat zullen opfleuren. Deze verzen zullen op artistieke wijze aangebracht worden door de kunstenaar-schilder Hans Geyens.

“Het thema van de wedstrijd is vrij, maar het moet de eigenheid van de Mechelsestraat benadrukken en de positieve beleving van de straat door de passant, de toerist en de bewoner versterken”, aldus coördinator Christel Van Haecke. “De gedichten moeten de visuele aantrekkelijkheid van de straat bevorderen en de (creatieve) potentie van de Mechelsestraat zichtbaar maken. “Als werkwijze kiezen we voor cultuurparticipatie. We geloven in de dicht-kracht van Leuvenaars en studenten, en dus krijgen zij de kans om gedichten in te dienen die vereeuwigd kunnen worden op één van de vijf gevels. Bovendien kan deze wedstrijd voor onervaren dichters het begin zijn van een wervelende carrière in de literaire wereld.”

Voor de auteurs van genomineerde gedichten zijn talrijke prijzen weggelegd: o.a. filmtickets, concerttickets, boekenpakketten, bier- en wijnmanden en een schrijfworkshop. Alle laureaten ontvangen het certificaat ‘Dichter in de Mechelsestraat’ en minstens één laureaat verwerft een podiumplek op Gedichtendag 2015 in Leuven. Bovendien krijgen de genomineerde gedichten een zichtbare plaats in de handelszaken of in de Leuvense stadsbibliotheek Tweebronnen.

Het wedstrijdreglement en meer nuttige informatie over dit project zijn te vinden op dichterindemechelsestraat.wordpress.com of op Facebook.

Bookmark and Share

R100+ Beleef honderd jaar radio in het Radiohuis

“Allo, allo, ici poste télégraphique de Laeken…”

Vandaag exact honderd jaar geleden ging op 28 maart 1914 vanuit het paleis van Laken de allereerste radio-uitzending in de ether. Er waren zesentwintig luisteraars. In de honderd jaar die volgden is er veel gebeurd: met de radio én met de wereld.

In het Radiohuis in Leuven kan je terecht voor een heerlijke trip langs alle hoogtepunten uit de radiogeschiedenis. Beleef de magie, ervaar de emoties van toen en nu. Maak er je eigen radioprogramma en ontdek de radio van de toekomst. Radio wordt 100 jaar, maar is springlevend!

Meer info.

Enkele foto’s van de avant-première:

Copyright Karel Verheyden

 

Bookmark and Share