Uniek in Leuven: Poëziemuren

Vanaf volgende week t.e.m. 28 mei loopt op initiatief van enkele bewoners van de Mechelsestraat de poëziewedstrijd ‘Word dichter van de Mechelsestraat!’. Jong en oud krijgen de kans om hun versregels op gevels te laten pronken. Deze wedstrijd kadert in het project ‘Poëziemuren in de Mechelsestraat’ en wordt door de stad LeuvenLeuven Handelt! en 30CC ondersteund.

Wie wel eens in Antwerpen, Gent, Leiden of ‘s-Hertogenbosch rondloopt, heeft ze misschien al gezien. De Gedichtenmuren die op verschillende plaatsen in de stad opduiken. Leuven volgt met dit project het voorbeeld van deze steden waar poëzie in het straatbeeld reeds een feit is. De Mechelsestraat (althans het deel van de Vismarkt tot de Boelenberg) als ‘poëzie-straat’ vindt aansluiting op de reeds aanwezige poëzie in de tuin van de benedictijnenabdij Keizersberg en draagt bij tot het creëren van een link tussen de Vismarkt en de Vaartkom.

Iedereen die in Groot-Leuven een studie volgt of er woont, kan aan deze wedstrijd deelnemen door maximaal drie Nederlandstalige gedichten in te zenden. Een professionele jury filtert de gepaste gedichten eruit waarvan de markantste versregels minstens vijf gevels in de Mechelsestraat zullen opfleuren. Deze verzen zullen op artistieke wijze aangebracht worden door de kunstenaar-schilder Hans Geyens.

“Het thema van de wedstrijd is vrij, maar het moet de eigenheid van de Mechelsestraat benadrukken en de positieve beleving van de straat door de passant, de toerist en de bewoner versterken”, aldus coördinator Christel Van Haecke. “De gedichten moeten de visuele aantrekkelijkheid van de straat bevorderen en de (creatieve) potentie van de Mechelsestraat zichtbaar maken. “Als werkwijze kiezen we voor cultuurparticipatie. We geloven in de dicht-kracht van Leuvenaars en studenten, en dus krijgen zij de kans om gedichten in te dienen die vereeuwigd kunnen worden op één van de vijf gevels. Bovendien kan deze wedstrijd voor onervaren dichters het begin zijn van een wervelende carrière in de literaire wereld.”

Voor de auteurs van genomineerde gedichten zijn talrijke prijzen weggelegd: o.a. filmtickets, concerttickets, boekenpakketten, bier- en wijnmanden en een schrijfworkshop. Alle laureaten ontvangen het certificaat ‘Dichter in de Mechelsestraat’ en minstens één laureaat verwerft een podiumplek op Gedichtendag 2015 in Leuven. Bovendien krijgen de genomineerde gedichten een zichtbare plaats in de handelszaken of in de Leuvense stadsbibliotheek Tweebronnen.

Het wedstrijdreglement en meer nuttige informatie over dit project zijn te vinden op dichterindemechelsestraat.wordpress.com of op Facebook.

Bookmark and Share

Er is 1 reactie op “Uniek in Leuven: Poëziemuren”

Poëziemuren op leveninleuven.be | Word dichter van de Mechelse straat
(on april 19th, 2014 at 10:50)

[…] zie http://leveninleuven.be/2014/03/28/uniek-in-leuven-poeziemuren/ […]