Programma Erfgoeddag 2014 bekend

Op zondag 27 april 2014 is het voor de 14de keer Erfgoeddag in Leuven. Meer dan 30 erfgoedpartners in Leuven bereidden deze hoogdag van het cultureel erfgoed mee voor en zorgden voor een goed gevuld programma dat helemaal in het teken staat van het thema ‘Grenzeloos’. Er is keuze uit 26 verschillende activiteiten, verspreid over 14 locaties in de stad. Tentoonstellingen, wandelingen, een fietstocht, rondleidingen, concerten, … iedereen kan het gratis komen meebeleven tussen 10.00 en 18.00 uur. Alle info over het programma is te vinden op www.erfgoedcelleuven.be/erfgoeddag of te lezen in de gratis programmabrochure die kan worden opgevraagd bij Toerisme Leuven, de Bib Leuven en bij de erfgoedcel.

image003

Highlights programma
Het stadhuis is het kloppende hart van de Erfgoeddag in Leuven. Het huisvest vijf activiteiten en het centrale infopunt. Het is de ideale plek om je erfgoeddagbezoek te starten. In de schatkamer van het stadhuis draait alles rond de oudste bron van het Leuvens dialect, een enquêteschriftje uit 1885-86. “De tentoonstelling rond dit erfgoedstuk en de vertelsessies door de Academie voor het Leuvens dialect zullen aantonen dat het ‘Leives’ zijn (tijds)grens vandaag nog niet bereikt heeft.” zegt schepen van cultuur, Denise Vandevoort.

In de wandelzaal van het stadhuis maakt het stadsarchief het publiek wegwijs in de naamgeving van enkele belangrijke Leuvense pleinen. Via archiefbeelden wordt bijvoorbeeld de historiek achter ‘het Ladeuzeplein’ of het ‘Rector De Somerplein’ geduid. Er wordt zelfs een kleine quiz voorzien en de gloednieuwe databank rond Leuvense plaatsnamen wordt voor het eerst voorgesteld. Aansluitend bij de expo voorziet de Koninklijke Leuvense Gidsenbond ook een wandeling langs deze bewuste Leuvense pleinen.

Nog meer namen komen aan bod in de lezing van Fons Feyaerts in de gotische zaal. Hij is al jaren gefascineerd op zoek naar plekken in de wereld die dezelfde naam hebben als Vlaamse of Belgische plaatsnamen. Komt Leuven bijvoorbeeld nog elders in de wereld voor? De lezing geeft het antwoord. Of de wereldkaart in de schepenkamers van het stadhuis brengt raad. In deze installatie staan enkele van deze verre Belgische of Vlaamse naamgenoten aangeduid. Trouwens, al wie zelf zo’n plek in de wereld kent, mag die komen aanduiden op de kaart; ze blijft nog in de schepenkamers staan tot en met 10 mei 2014.

In M meet de tentoonstelling Ravage de schade op, die kunst en erfgoed in tijden van oorlog en conflict lijden. Het hele museum staat in het teken van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Met de tentoonstelling en zoektocht De Vijand levert het museum ook een mooi programma op kinder-of gezinsmaat. Voor wie zin heeft in nog meer oorlogserfgoed, is de wandel- of fietstocht van de Leuvense Gidsenbond een aanrader. Aan het vredesmonument op het Martelarenplein neemt de gids de deelnemers al wandelend of fietsend mee in het spoor van de oorlogsvluchtelingen in 1914 in Leuven.

De Sint-Pieterskerk van Leuven onderging een grondige binnenrestauratie. Enkele restaurateurs vertellen er vurig over hun werk: ze tonen enkele gerestaureerde stukken en duiden de verschillende disciplines en de noodzaak van restauratie. Nog in de kerk laat Damiaan Vandaag de bezoekers kennismaken met een zeldzaam muzikaal erfgoedstuk dat recent werd ontdekt in de Damiaancollectie van de paters Picpussen. Het is een bijzonder Hawaiiaans muziekhandschrift dat inzicht geeft in hoe er in de 19de eeuw muziek werd gemaakt op Hawaï en Molokaï toen Damiaan er werkte. Ook dit broze erfstuk is toe aan restauratie. Damiaan Vandaag geeft de nodige duiding en laat zien hoe de bezoeker ook zelf z’n  steentje kan bijdragen om dit handschrift te helpen redden.

Migratie, what’s in a name? Waar en hoe ontmoeten verschillende culturen elkaar? KADOC toont hoe kunstenaars in Arabische kalligrafie de grenzen van de traditie aftasten en in dialoog gaan met het westen. Drie van de vier Leuvense beiaarden ruilen op Erfgoeddag hun typisch Vlaamse repertoire in voor Turkse en Marokkaanse muziek. Op die manier willen ze 50 jaar Turkse en Marokkaanse migratie vertalen op hun klokken en door heel de stad laten klinken.

In de Maurits Sabbebibliotheek kunnen de bezoekers meedenken over de functie en betekenis van ‘Heilige plaatsen’. Interieurarchitect Tom Callebaut onderzocht in zijn doctoraat het verband tussen ruimtes, religieus patrimonium en mensen in hun zoektocht naar spiritualiteit en toetst op Erfgoeddag zijn resultaten af. Het Universiteitsarchief zet in een expo in de Universiteitsbibliotheek het archief van architect-stedenbouwkundige Raphaël Verwilghen centraal. Hiermee treedt stille kracht Verwilghen uit de schaduw van zijn illustere collega en vriend Henry van de Velde.

Dit en veel meer is te ontdekken op de Erfgoeddag in Leuven!

Bezoekerservaringen en instagramactie
De ervaringen van de Erfgoeddagbezoekers staan centraal op de Erfgoeddag. Enerzijds bevraagt een korte enquête achteraan in de programmabrochure de bezoeker op 27 april 2014. Op de verschillende Erfgoeddaglocaties zullen boxen staan om deze enquêtes te verzamelen. Ook online via www.erfgoedcelleuven.be/erfgoeddag kan de bezoeker de bevraging invullen. Al wie vertrouwd is met instagram wordt uitgenodigd om zijn/haar belevenissen via foto’s en hashtags (bvb. #erfgoeddag #leuven #naamlocatie) te delen. De foto’s getagd met #erfgoedcelleuven verschijnen automatisch op www.erfgoedcelleuven.be en wie ook de #SeeMyLeuven gebruikt, dingt met zijn/haar foto’s mee naar de ‘foto van de week’. Enkele instagrammers van #SeeMyLeuven leverden trouwens de foto’s van de locaties voor de Erfgoeddagbrochure.

Praktisch
Alle info over de Erfgoeddag in Leuven wordt gebundeld op www.erfgoedcelleuven.be/erfgoeddag. De programmaboekjes zijn gratis te verkrijgen via erfgoedcel@leuven.be of 016 27 22 85 en aan de balies van Toerisme Leuven, Naamsestraat 3 en de Bib Leuven, Diestsevest 49.

Bookmark and Share

Er is 1 reactie op “Programma Erfgoeddag 2014 bekend”

Eerste Leuvense Boekensteunproject! « Leven in Leuven
(on april 14th, 2014 at 21:32)

[…] Erfgoeddag, zondag 27 april, staat het handschrift extra in de kijker. In een doorlopende infostand van 11.00 […]