De Dijlezonen brengen ‘Gelukzakken’

De Dijlezonen brengen op 25 en 26 april als afsluiter van hun ”Some like it Zot”-seizoen de zwarte komedie “Gelukzakken” van John Godber. Het thema van dit stuk spreekt iedereen aan, want wie wil er niet de lotto winnen? En zelfs twee keer? Dat overkomt het echtpaar Maurice en Jenny tot grote jaloezie van hun dierbaren. De verhouding tussen beiden, die al op een laag pitje stond, proberen ze met het gewonnen geld op te krikken. Of dat lukt? Tja… De grappige dialogen, de verbeelding van beide protagonisten en de treffende tekening van de personages maken dat de lach constant om de hoek loert.

Gelukzakken1

John Godber (°1956) wordt beschouwd als één van de beste hedendaagse Britse toneelschrijvers. Zijn toneelstukken worden over de hele wereld opgevoerd. In 1995 ging “Lucky sods” (gelukzakken) in première in het Hull Truck Theater. Hij staat bekend voor zijn “bitterzoete” komedies en zijn scherp weergeven van de diep menselijke aard. Dat geldt zeker ook voor “Gelukzakken”. Maurice en Jenny leiden een alledaags leventje, ze hebben een saaie job en hebben het financieel niet breed. Dan maar samen de lotto invullen, de trekking op televisie volgen en dromen wat ze zouden doen indien ze ooit zouden winnen. Herkenbaar toch?

En dan gebeurt het, door zes juiste cijfers worden Maurice en Jenny van de ene op de andere dag multimiljonairs! Gaat dit nu hun leven ten goede veranderen of is het zo dat geld toch niet gelukkig maakt? Kunnen de reizen naar Venetië en Hollywood de barstjes in hun huwelijk gladstrijken, worden de familiebanden beter of halen ze zich enkel de jaloezie van hun familie en omgeving op de hals? En ben je uiteindelijk niet gelukkiger met een uitstapje naar Blankenberge of een mooie serre in de tuin?

Regisseur Frans Vanderschueren heeft het stuk aangepakt om voor veel schwung in de productie te zorgen. Ten eerste laat hij veel dialogen rechtstreeks tot het publiek richten zodat er direct contact is met de toeschouwer. Ten tweede kruipt hij in het hoofd van de personages en visualiseert hij letterlijk de fantasie die hij daar aantreft, wat het stuk een bijkomende dimensie geeft. Ten derde is er de soundscape, die als een rode draad door het stuk krinkelt. Ten vierde zijn alle decors digitaal zodat er een dynamiek in de scènewissels ontstaat die het ritme van de voorstelling vooruit stuwt. Al deze ingrepen zijn bedoeld om het publiek nog beter te entertainen.

Praktisch
CC Wagehuys – Brusselsestraat 63, 3000 Leuven
Vrijdag 25 april 2014 om 20 uur
Zaterdag 26 april 2014 om 15 uur
Zaterdag 26 april 2014 om 20 uur
Tickets via www.dijlezonen.be

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.