Isabelle Cornaro opent eerste solotentoonstelling in België

Isabelle Cornaro hoort tot een generatie jonge Franse kunstenaars die in het buitenland meer en meer aandacht krijgt. In haar eerste solotentoonstelling in België toont ze nieuwe installaties op maat van de zalen in M. De tentoonstelling past in het platform dat M biedt aan aanstormend talent, nationaal en internationaal.

Uit het werk van Isabelle Cornaro (°1974, Aurillac) spreekt een interesse voor de manier waarop onze blik historisch en cultureel bepaald is. Haar opleiding als kunsthistorica met een specialisatie in de westerse kunst uit de 16de en 17de eeuw, heeft bijgedragen tot haar originele beeldtaal. Zo is haar werk sterk verbonden met vormen en composities uit het verleden; van de barok of het classicisme tot de modernistische abstractie.

In haar installaties, reliëfs en films speelt Cornaro met de mogelijke betekenissen van gebruiks- en kunstvoorwerpen door ze in een nieuwe context te brengen. Net zoals bij de opbouw van een klassiek schilderij, schikt ze objecten rond een specifiek thema of volgens schaal, perspectieflijnen, licht- en schaduweffecten. Hierdoor wordt onze manier van kijken naar deze objecten en naar haar werk in vraag gesteld.

campagnebeeld-IC_2
Isabelle Cornaro, Moulage sur le vif (vide-poche), 2010-2014 © Isabelle Cornaro and Galerie Balice Hertling, Paris

Objecten
De voorwerpen die Isabelle Cornaro verwerkt in haar installatie zijn objecten die ze verzamelt op rommelmarkten; plekken waar nostalgie en sentimentaliteit nooit ver weg zijn. Haar interesse gaat uit naar objecten die symbool kunnen staan voor waarde of voor vertoon (zoals muntstukken, medailles of lippenstift). Sommige objecten kiest ze uit op basis van hun specifieke vorm of versiering die de functie van het voorwerp verraden: een schaal voor eendenpastei in de vorm van een eend of bloemvazen met bloemmotieven.

Isabelle Cornaro gaat op de opening op 17 april om 20:00 in gesprek met curator Valerie Verhack.

De tentoonstelling loopt tot 3 augustus.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.