School is Cool @ Het Depot

Het moet een spannend jaar zijn voor School is Cool. Ze hebben een drummer zien vertrekken (na eerder hun violiste hebben verloren aan Argentinië). Ze hebben een nieuwe plaat uit die toch een stuk moeilijker te behappen is dan de hitfabriek Entropology.

Daarbij komt nog de herinnering aan hun vorig concert in Het Depot in 2011, toen ze bijzonder fris en scherp een dijk van een avond neerzetten. Konden ze dit vanavond evenaren… of zelfs overtreffen?

***

Het concert werd met veel stagecraft ingezet: heel de groep kwam woest gekleed in dierenvellen het podium op en zette direct in op drie liedjes van hun nieuwe plaat Nature Fear. De belichting was grimmig groen terwijl frontman Johannes Genard manisch over het podium raasde en de coulissen bestormde.

De nieuwe plaat grijpt terug naar wat jaren ‘80 aandoend synthpop. Dit samen met de groene kleur en het schuifelende publiek deed me even denken in een New Wave revival terecht gekomen te zijn.

Daarna mochten wat hitjes van Entropology terug komen, en daarmee kwam er wat meer beweging in het publiek. Ook de band zelf leek wat vrolijker bij de oude nummers, maar die bleven dan ook hun grote pret-factor nog uitstralen. Nieuwe leden Hanne Torfs en Justine Bourgeus voelden zich duidelijk prima thuis op het podium en in de groep. Maar voor de uitbundige blijdschap van Nele Paelinck en Andrew Van Ostade (die de groep verlaten hebben) valt toch niet te compenseren. Johannes bleef energie het podium op pompen en het publiek aanmoedigen uit hun zetels te komen en te dansen, maar toch: het spontane is eraf en vervangen door een strak gecoördineerde stage act en meer volwassen muziek.

Ik kon niet echt deduceren wat het publiek er van vond. Het applaus bleef uitbundig, maar gedanst werd er niet. Mijn vriend en ik keken elkaar aan en hadden dezelfde uitdrukking: het was goed, maar niet de magie van de eerste keer. Misschien is dat ook maar beter. School is Cool leek altijd al een groot mooi experiment, laat ze dan ook verder experimenteren.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op First Row Seats.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.