De Leuvense Paasfeesten: 40 jaar internationale folkore en verbroedering in Leuven

In 1975 werden de Paasfeesten voor het eerst georganiseerd. In de 40ste editie dit jaar staat internationale verbroedering nog steeds hoog in het vaandel.

“Voor de 40ste editie wilden we iets speciaal doen”, vertelt Dorien De Ryck van de werkgroep Programmatie. “Om de Paasfeesten dichter bij alle Leuvenaars te brengen hebben we een uitgebreide stoet voorzien op zaterdagnamiddag”. “Niet alleen onze Leuvense groepen en buitenlandse bezoekers treden er op”, vervolgt haar collega Laura De Becker, “we hebben ook aan Cirkus in Beweging gevraagd om er enkele attracties aan toe te voegen”. De stoet start om 13.30u op het Martelarenplein, trekt via de Diestsestraat naar het centrum, en dan via de Tiensestraat, Hogeschoolplein, Oude Markt en Parijsstraat naar de Grote Markt. Vanaf 15u geven alle groepen een kort optreden voor het stadhuis en om 15.45u strooien de Leuvense politici vele kilo’s paaseitjes uit voor de altijd talrijk opgekomen kinderen.

Het is elk jaar weer een zoektocht om groepen te selecteren voor het Paasfestival. Dit jaar viel de keuze op folk ensemble “Doina Baraganului” uit Ialomița in het oosten van Roemenië, “Chludowianie” uit Chludowo vlakbij Poznan in centraal Polen en “Dublin Folk Dance Group” uit Ierland. De Ieren zijn oude bekenden die al verschillende keren spektakel hebben gebracht op de Paasfeesten: traditionele set dances wisselen af met step- en clogdances, die door o.a. Riverdance erg populair geworden zijn in de hele wereld. Roemenen en Polen mogen dan wel eens als Oost-Europeanen ‘op een hoopje gegooid worden’, hun muziek en dansen zijn erg verschillend. De Poolse tradities zijn eigenlijk niet zo verschillend van die van ons. Bij hen horen we regelmatig varianten van “Vlaamse” dansmelodietjes – eigenlijk zijn we deelgenoten aan een gezamenlijke centraal-Europese dans- en muziektraditie. De Roemenen, die lang deel hebben uitgemaakt van het Turkse rijk, zitten in de Balkan-traditie met voor ons soms erg tegendraadse passen en ritmes. Op maandag krijgt Leuven nog de Tsjechische groep “Radhošť” op bezoek voor het grote festivaloptreden in de Rijschool.

En dan zijn er natuurlijk de Leuvense groepen, die hun sporen hebben verdiend in binnen- en buitenland. Reuzegom en ’t Havermeuleke worden gerekend tot de top van de Vlaamse volksdans. De kindervolksdansgroep Rozemarijntje is een toonbeeld van wat je met kinderen kan bereiken. En de jonge vendelgroep Carpevento begeestert telkens weer zijn publiek met een frisse, moderne interpretatie van deze meer dan 500 jaar oude traditie.

Groepen vinden is één ding, ze te eten geven en te slapen leggen is een ander. “De uitdaging is om iedereen gevarieerde en volwaardige maaltijden aan te bieden, binnen een beperkt budget”, vertelt Carine Van Dongen, die de werkgroep Catering leidt. “Daarbij gaan we heel creatief te werk en krijgen we ook veel hulp van onze sponsors”. “Iedereen te slapen leggen is ook een hele onderneming”, vervolgt Katty Giddelo van de werkgroep Onthaal. “Elk jaar weer zoeken we gastouders die gedurende vijf dagen één of meer bezoekers kost en inwoon willen geven. Dat is zowel voor de bezoekers als voor de Leuvenaars de leukste manier om de Paasfeesten mee te maken”.

De Paasfeesten vzw bestaat enkel uit vrijwilligers die een stuk vrije tijd steken in het samen organiseren van wat uitgegroeid is tot een behoorlijk complexe organisatie. “Gelukkig hebben we een enthousiaste ploeg van ervaren en begeesterde medewerkers”, vertelt Guido Meynckens, voorzitter van de vzw. “Er is de ‘harde kern’ die het voorbereidend werk doet en een hele ploeg medewerkers tijdens de Paasfeesten zelf”. Zo een festival organiseren kost natuurlijk ook een pak geld. “We krijgen veel steun van de stad Leuven”, vervolgt Guido, “ook logistiek en organisatorisch. Zonder deze sterke partner zouden we het niet bolwerken. Daarbij komen nog onze sponsors, zowel grote bedrijven als InBev of Omnia, als de Leuvense middenstand. De Diestsestraat is al heel lang een trouwe partner, maar het Martelarenplein en de Parijsstraat zijn ook elk jaar van de partij. Autobussen P. Van Mullem helpt ons om de groepen vervoerd te krijgen. En daarnaast spelen ook individuele winkels of horecazaken een belangrijke rol, zoals beenhouwerij Rondou, vishandel De Walvis of brasserie Oud-Leuven”.

Wil je de Paasfeesten van dichtbij meemaken, ga dan naar één van de evenementen tijdens het Paasweekend. Voor de senioren en hun kleinkinderen is er op vrijdagnamiddag 18 april om 14u een bijzondere voorstelling, met taart en koffie tijdens de pauze. Zaterdagnamiddag 19 april is er eerst een grote stoet vanaf 13.30u, gevolgd door enkele straat optredens in de Diestsestraat en Pensstraat. Om 15u krijgt het grote publiek aan het stadhuis een voorsmaakje van wat de diverse groepen te bieden hebben, gevolgd door de traditionele paaseierenworp. Op zaterdagavond 19 april vanaf 20u maken de groepen samen plezier met samendans en workshops, waar ze elkaars danspasjes uitproberen. Maandagnamiddag 21 april 14.30u-18u is het hoogtepunt van het festival, een wervelend spektakel waar de Leuvense en de bezoekende groepen het beste van hun kunnen laten zien. De Rijschool (Rijschoolstraat 21) in hartje Leuven is de plaats waar dit allemaal gebeurt.

Het volledige programma kan je op de Paasfeesten website consulteren.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.