Leuvense vredesorganisaties herdenken mee 100 jaar Groote Oorlog

Zeven vredesorganisaties vullen het programma van 100 jaar Groote Oorlog in Leuven aan met een hele reeks activiteiten. Belgische Coalitie’ Stop Uraniumwapens’, Centrum voor Vredesonderzoek en Ontwikkeling van de KU Leuven, Intal, LeCoTo, Linx+, Pax Christi Leuven en Vrouwen in het Zwart Leuven leggen hierin eigen accenten, maar allemaal roepen ze op tot vrede en geweldloosheid.

Schepen Denise Vandevoort:
“De Leuvense vredesbeweging mag niet ontbreken in het herdenkingsprogramma van onze stad. In Leuven zijn jaar in jaar uit tal van organisaties actief rond vrede in een ruime betekenis van het woord, en ik ben blij dat zij het herdenkingsjaar gebruiken om hun oproep tot vrede luid te laten klinken. Als zwaar getroffen Martelaarstad moet Leuven niet alleen stilstaan bij de gruwel van een eeuw geleden (grote delen van Leuven werden tijdens Wereldoorlog I verwoest, meer dan 200 burgers werden vermoord en vele anderen werden mishandeld), maar ook toekomstige generaties behoeden voor de gesel van oorlog en geweld in ál zijn vormen. Om die reden zijn we in 2010 ook Vredesgemeente geworden. Als stadsbestuur kunnen we onze bijdrage leveren aan een cultuur van vrede en geweldloosheid.”

Maria Donvil, voorzitter Pax Christi Leuven:
“Zeven Leuvense organisaties zijn al meer dan een jaar bezig om aan de Leuvenaars een zeer divers ‘Vredes-programma’ aan te bieden voor deze herdenking van de ‘Groote Oorlog’. Op kleine schaal realiseren we zo wat op grote schaal ook ons streven zou moeten zijn. In plaats van nieuwe oorlogen te starten, in plaats van militair te interveniëren, zouden we moeten kiezen voor overleg en dialoog. De verschillende thema’s die de komende maanden aan bod komen, zijn zeer divers en de activiteiten bieden voor elk wat wils.”

Een kort overzicht van wat er op het programma staat in april en mei:

  1. Maandag 21 april 2014: Paasmars ‘De Groote Oorlog in Leuven – Lessen voor vandaag’, door de Leuvense Coördinatie Tegen de oorlog (LeCoTo)
    Van 13.00 uur tot 17.30 uur (inschrijven vanaf 12.30 uur), vertrek en einde aan het oorlogsmonument op het Martelarenplein, 3000 Leuven.
    Begonnen als een jaarlijks protest tegen de oorlogen in Irak en Afghanistan en de blijvende bezetting van Palestina, is de LeCoTo zich steeds meer gaan specialiseren in de geschiedenis van oorlogen in het algemeen. In het jaar van de herdenking van ‘De Groote Oorlog’ neemt de LeCoTo u mee op een wandeltocht door Leuven en worden de belangrijkste monumenten, pleinen, straten en plakkaten bezocht die het verhaal van ‘De Groote Oorlog’ en veel meer vertellen.
    Geïnteresseerd om je onder te dompelen in de oorlogsgeschiedenis van Leuven? Aarzel dan niet en stap op paasmaandag 21 april in de namiddag mee door Leuven. De LeCoTo voorziet een handig boekje dat als gids wordt gebruikt.
    De wandeltocht wordt afgesloten met een optreden van Solidariteitskoor Kontrarie!
    Timing:
    12.30 uur: Inschrijving – deelname €2 inclusief gids 13.00 uur: Vertrek op het Martelarenplein
    15.00 uur: Rustmoment op de Grote Markt
    17.30 uur: Optreden Solidariteitskoor Kontrarie 18.00 uur: Einde op het Martelarenplein
  2. Donderdag 24 april – vrijdag 23 mei 2014: Fototentoonstelling: ‘Hoe kan je dan zwijgen…’ van fotografe Lieve Snellings (over Palestina), door Vrouwen in het Zwart Leuven
    Elke dag behalve op maandag van 13.30 uur tot 16.30 uur, toegang gratis, Winterkapel Sint-Michielskerk (Vredeskerk), Naamsestraat 57A, 3000 Leuven
    “Eenmaal je in het Midden-Oosten voet aan de grond gezet hebt en een glimp hebt opgevangen van wat het betekent daar te moeten leven, als Palestijnse of als Israëlische, wordt alles veel intenser.
    Wanneer je getuige bent geweest van de dagelijkse vernederingen aan de checkpoints, wanneer je geluisterd hebt naar de verhalen die de mensen je vertellen, dan laat dat je niet meer los. Zwijgen is dan geen optie meer.”
  3. Donderdag 1 mei – zaterdag 3 mei 2014: Tweede Europese Conferentie Vrouwen in het Zwart: ‘Hoor de nieuwe wereld fluisteren… zij komt’ (besloten)
    Met honderd Vrouwen in het Zwart uit Armenië, België, Bosnië en Herzegovina, DR Congo, Denemarken, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Israël, Italië, Kosovo, Kroatië, Nederland, Oostenrijk, Palestina, Portugal, Rusland, Schotland, Servië, Spanje, Zweden en Zwitserland. Onder hen niet minder dan vier Women in Black-genomineerden voor de Nobelprijs voor de Vrede 2005: Stasa Zajovic uit Belgrado, Rebecca Johnson uit Londen, Nabila Espanioly, Palestijns burger uit Israël, en Haya Shalom uit Israël. Tijdens deze Europese conferentie staan ze stil bij de veerkracht, draagkracht, passie en verbondenheid van Women in Black. Met lezingen over de impact van oorlog op vrouwen en de rol van vrouwen als vredesactoren (resolutie 1325), grensoverschrijdend samenwerken en omgaan met verschillen. Daarnaast organiseren de deelnemers zelf specifieke workshops rond antimilitarisme en feminisme.
  4. Zaterdag 3 mei 2014: Stille tocht Vrouwen in het Zwart met aansluitende persconferentie en receptie, door Vrouwen in het Zwart Leuven
    Vertrek om 16.00 uur aan Jeugdherberg De Blauwput (Martelarenlaan 11, 3010 Leuven), aankomst om 17.30 uur aan stadhuis Leuven (Grote Markt 9, 3000 Leuven), aansluitend persconferentie en receptie in het stadhuis
    Het einde van de Europese Conferentie van Vrouwen in het Zwart. Kleed je in het zwart en stap mee in de stille optocht met honderd Vrouwen in het Zwart uit Armenië, België, Bosnië en Herzegovina, DR Congo, Denemarken, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Israël, Italië, Kosovo, Kroatië, Nederland, Oostenrijk, Palestina, Portugal, Rusland, Schotland, Servië, Spanje, Zweden en Zwitserland. De deelnemers stappen van het Benedenplein achter het station van Leuven via de voetgangerstunnel en de Diestsestraat naar het stadhuis aan de Grote Markt.

IMG_4384_res

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.