10de Romulusprijs S.P.Q.R. gaat naar Rocco Granata

Op maandag 21 april (de officiële feestdag van de stad Rome) reikte de Romevereniging S.P.Q.R., met zetel in Leuven, tijdens de jaarlijkse receptie voor alle leden, voor de tiende keer de Romulus uit. De Romulus is een trofee die wordt geschonken aan een persoon, organisatie of bedrijf, welke het voorbije jaar in Vlaanderen een opmerkelijke inspanning heeft gedaan voor de promotie van Rome of Italië in het algemeen. Deze prestatie kan zich situeren in het culturele, gastronomische, literaire, toeristische of een ander milieu.

De Romulus van S.P.Q.R. is een gepersonaliseerd en 2,6 kg wegend bronzen duplicaat van het wereldberoemde beeld van de Romeinse wolvin, die volgens de legende de stichters van Rome zou hebben grootgebracht. Wie de Romulus ontvangt, mag rekenen op de blijvende waardering van S.P.Q.R., ontvangt een eeuwigdurend gratis lidmaatschap van de vereniging en kan vooral rekenen op heel wat media-aandacht in Vlaanderen, Nederland en Italië.

In 2014 reikt S.P.Q.R. deze jaarlijkse prijs uit aan Rocco Granata. De fantastische film ‘Marina’ van Stijn Coninx, gebaseerd op het leven van Rocco Granata, de ruim 500.000 mensen die hiervoor een bioscoopticketje kochten, de hoeveelheid publiciteit deze film met zich heeft meegebracht en de manier waarop de Italiaanse gemeenschap van weleer in beeld kwam, heeft de figuur van Rocco en Italië in het algemeen meer dan ooit in de kijker geplaatst. Zonder de “echte” Rocco zou er echter nooit een film geweest zijn. Daar komt natuurlijk ook nog de zeer lange en verdienstelijke carrière bij (17 miljoen verkochte platen), die Vlaanderen en een aanzienlijk stuk van de wereld onvergetelijke Italiaanse meezingers en klassiekers opleverde. Voor S.P.Q.R. meer dan voldoende reden om hem de Romulusprijs 2014 te schenken.

Uitreiking
Voor de eerste keer in tien jaar kon de winnaar onmogelijk aanwezig zijn op de receptie/uitreiking van 21 april. Dat komt omdat de film Marina precies op dit moment wordt gelanceerd in Italië, een beslissing van de Italiaanse filmproducent die pas vrij laat is gevallen. De hele filmcrew, Rocco Granata inbegrepen, zijn momenteel op promotietour in Italië. Rocco heeft laten weten erg verheugd te zijn met deze prijs en beloofde deze op een later tijdstip persoonlijk in Leuven te komen afhalen.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.