Guy Mortier wint Vlaamse Cultuurprijs voor Algemene Culturele Verdienste op Cultuurforum 2020 in Leuven

Vlaams journalist en televisiefiguur Guy Mortier ontving de Vlaamse Cultuurprijs voor Algemene Culturele Verdienste uit handen van Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege op woensdag 23 april 2014. De jury loofde Mortier voor zijn talent en zijn aanhoudende inzet om muziek, literatuur, film en theater te promoten en de maatschappelijke discussie aan te zwengelen. De uitreiking van de Cultuurprijs was de afsluiter van het vijfde publieksmoment van het Cultuurforum 2020. Het thema van dit laatste publieksmoment van het Cultuurforum 2020 luidde ‘de waarde van cultuur’. Een 600-tal personen uit de cultuursector zakten naar Leuven af voor keynotespreker Catherine de Zegher (directeur van het Museum voor Schone Kunsten in Gent) en een 12-tal parallelsessies.

Naar jaarlijkse gewoonte had Vlaams minister Joke Schauvliege een afspraak met de sector voor een tussentijdse evaluatie en bijsturing van de doorbraken voor het cultuurbeleid in 2020, geformuleerd in 2010 tijdens de eerste editie van het Cultuurforum. Het vijfde publieksmoment in 30CC en M in Leuven had als hoofdthema ‘de waarde van cultuur’. De deelnemers bespraken de evolutie in de doorbraken van het Cultuurforum 2020 aan de hand van de volgende thema’s: de waarde van cultuur, crowdfunding, creatieve partnerschappen, Arts Flanders, het leven in de bib, kunstenbeleid en kinderen, sociale media strategieën, de UiTPAS, cultuurparticipatie, open cultuurdata, migratie en een staatswaarborg voor kunstwerken.

Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Algemene Culturele Verdienste 2013-2014
Tot slot overhandigde minister Joke Schauvliege de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Algemene Culturele Verdienste 2013-2014 aan journalist en televisiefiguur Guy Mortier. Wat niet velen gegeven is, maakt Mortier waar: een halve eeuw lang een potige stempel op cultureel Vlaanderen drukken. Hij was amper achttien toen hij in 1961 als freelance journalist begon. Zijn eerste missie: de rock-‘n-roll in onze contreien introduceren. Dat deed hij in de kolommen van het weekblad Humo, maar ook als presentator van het radioprogramma ‘Schudden voor gebruik‘.

Guy Mortier
In 1969 promoveerde Guy Mortier tot hoofdredacteur bij zijn eerste liefde. Hij zou het tot 2003 blijven. Al die jaren was rockmuziek een rode draad. Hele generaties jongeren maakten door middel van pittige platenbesprekingen kennis met wat de soundtrack van hun jeugd zou worden. Humo’s Rock Rally ontpopte zich dan weer tot een levensader van de vaderlandse rock. Van Noordkaap over Novastar tot School Is Cool: stuk voor stuk wonnen ze de finale van de tweejaarlijkse muziekwedstrijd.

Bij het grote publiek genoot Guy Mortier vooral bekendheid als komische noot in radio- en televisiepanels. Maar het was toch vooral zijn rol als hoofdredacteur die een diepgaande culturele invloed had. Mortier werd dankzij zijn gave om culturele aangelegenheden onder de aandacht te brengen – in de woorden van de jury – “dat unieke verzamelpunt waar de vox populi en de avantgarde malkander troffen”. Al die tijd lang was Guy Mortier bovenal de stille kracht achter een ogenschijnlijk legertje ongeregeld: getalenteerde journalisten, schrijvers, tekenaars en fotografen uit Vlaanderen en Nederland die hij bijeenbracht en uitdaagde om uitmuntend te zijn. Ze gaven stem en kleur aan hun tijd en hun publiek. Zijn meest bijzondere talent volgens de jury: “die bijzondere gave van hem om iets grappigs te maken van iets waar anderen niets grappigs in zagen om de ernst van geestigheden te zien”.

Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur over Guy Mortier: “Geen grens was veilig voor deze fluwelen rebel. Met taal en humor als punch heeft hij generaties jongeren kritisch gekneed, en een leger talentrijke journalisten, schrijvers, fotografen, vormgevers en tekenaars gouden creatieve kansen gegeven”.

Cultuurprijzen Vlaanderen 2013-2014
De uitreiking van de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Algemene Culturele Verdienste 2013-2014 op het Cultuurforum 2020 is de eerste van een reeks Vlaamse Cultuurprijzen waarbij de laureaat bekendgemaakt wordt op een belangrijk evenement van de sector. Aan een prijs is een bedrag van 12.500 euro verbonden. Voor de Prijs voor Algemene Culturele Verdienste reserveert de Vlaamse overheid 20.000 euro. Elke laureaat ontvangt het bronzen beeldje ‘La ultima isla’ van Philip Aguirre.

De eerstvolgende Cultuurprijs is die van Lokaal Cultuurbeleid. De prijs wordt overhandigd op de LOCUStoer van het steunpunt voor Lokaal Cultuurbeleid op vrijdag 20 juni 2014 in Turnhout.

Guy_Mortier_foto_wikipedia
Foto Guy Mortier van Michiel Hendryckx, public domain op Wikipedia

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.