Reddingsactie zwerfkatten in Leuven

De voorbije week hebben een 25-tal vrijwilligers, waaronder ook leden van het dierenteam van de Leuvense politie, zich ingezet om zwerfkatten en hun kittens op de Vesaliussite in de Tiensestraat te Leuven te vangen en voor opvang voor hen te zorgen.

De bouwpromotor Allfin, groep T en de aannemer Godts werden hiervoor gecontacteerd. De vrijwilligers zijn hen heel dankbaar dat zij hen de kans hebben gegeven om op het terrein en in de huizen aan de slag te gaan. Er was immers geen tijd te verliezen want er was maar een korte periode beschikbaar om zo veel mogelijk katten te vangen alvorens de afbraakwerken op de site van start gingen.

Tot op vandaag werden met eigen vangkooien reeds 12 volwassen katten (waaronder één die net bevallen was) gevangen. Ze werden naar een dierenarts in Heverlee gebracht die tegen een schappelijke prijs voor sterilisatie/castratie heeft gezorgd. Deze kosten werden tevens door de vrijwilligers, hun familie en hun vrienden betaald. Na de operatie werden de wilde katten naar een speciaal voor wilde katten voorziene opvangplaats gebracht waar ze rustig kunnen verder leven zonder een spuitje te moeten vrezen. De eerder tamme katten werden naar andere opvangplaatsen gebracht waar ze, na een periode om te bekomen, ter adoptie worden geplaatst.

Naast de 12 katten werden er ook 4 nestjes met in totaal 12 kittens gevonden onder o.a. dakpannen en in isolatiemateriaal. Eentje heeft het niet gehaald wegens reeds totaal ondervoed, de andere 11 zitten ondertussen ook in een opvangplaats waar ze verder gezoogd worden en dan ter adoptie worden aangeboden. De zogende kat werd hier ook met haar kindjes herenigd.

De actie op de site wordt in beperkte mate (vooral ‘s avonds en in het weekend omdat er dan geen afbraakwerken bezig zijn) voortgezet, omdat er nog zeker 1 zwangere kat en nog een paar zwervertjes rondlopen. De vrijwilligers hopen hen ook nog te kunnen vangen en veilig te stellen.

In navolging van deze actie werd besloten om een feitelijke vereniging “Zwerfkat in Leuven” op te richten die (zeker in noodsituaties als deze) samen met bewoners, dierenartsen, het dierenteam van de politie, een aantal opvangplaatsen en hopelijk (op termijn) ook de stad wil instaan voor het vangen van zwerfkatten, het steriliseren/castreren en het opvangen en plaatsen van deze katten in een veilig onderkomen. Alle administratie voor de officiële oprichting en erkenning van deze vereniging wordt momenteel in orde gebracht.

groepsfoto groot

Meer informatie over dit initiatief op www.zwerfkatinleuven.be of www.facebook.com/zwerfkatinleuven. De vzw heeft tevens een rekeningnummer (BE64 9731 1461 7052 ) geopend waarop sympathisanten een gift kunnen doen om toekomstige acties te ondersteunen. Ook andere hulp mag steeds gemeld worden via info@zwerfkatinleuven.be .

Bookmark and Share

Er zijn 2 reacties op “Reddingsactie zwerfkatten in Leuven”

Nancy
(on mei 2nd, 2014 at 14:55)

Een dikke proficiat voor iedereen met dit gouden hart. Fantastisch werk! De beestjes zullen jullie eeuwig dankbaar blijven want een dier vergeet niet.

 
Josée
(on juli 9th, 2014 at 18:34)

Hoed af. Het is makkelijk praten maar woorden in daden omzetten zoals jullie gedaan hebben gebeurt zelden.
Je kan op mijn steun rekenen. Zonder “Rondom” had ik het nooit geweten.