Startmoment Amateurama

Het is niet te missen in het Leuvense straatbeeld: van donderdag 24 tot en met vrijdag 27 april vindt Amateurama plaats. Deze tweede editie van de culturele hoogdagen van de Leuvense amateurkunsten bundelt een rijk en verrassend aanbod. Expo, fotografie, muziek, zang, dans, goochelkunsten en meer wisselen elkaar af tijdens een straffe vierdaagse.

Gisteren, woensdag 23 april, werd de start van het festival afgezwaaid op de binnenkoer van 30CC/Romaanse Poort door Carpevento.

Vervolgens verplaatsten de aanwezigen zich naar het Wagehuys waar trotse peter Roel Vanderstukken de ROB-filmpjes toonde die speciaal voor Amateurama gemaakt werden. Tussen de filmpjes door interviewde Roel schepen van cultuur Denise Vandevoort en voorzitter van de deelraad amateurkunsten Oktaaf Duerinckx. Daarna kwamen de amateurkunstengezelschappen Jonna Toneelschool, de Reynaertghesellen en Compagnie Tartaren iets vertellen over de workshops waaraan zijn deelnamen samen met professionele gezelschappen.

Roel Vanderstukken benadrukte hoe mooi hij de passie en gedrevenheid die veel amateurkunstenaars bezielt vindt, zonder dat daarbij het plezier en het sociale aspect van deel uit te maken van een vereniging uit het oog verloren mag worden. Amateurkunsten brengen mensen samen, zoveel is zeker.

Het interview dat echter het meeste indruk op mij maakte, was dat met de 82-jarige Louis Cortoos die al vijfenvijftig jaar lid was van een harmonie en nog steeds trompet speelt bij Koninklijke Harmonie Volharding Kessel-Lo. Schitterend verhaal.

De avond eindigde met een muzikale noot van de Trinid Singers en een streepje poëzie dat ons naar de loopgraven terug voerde.

Je kan het volledig programma van Amateurama raadplegen op www.amateurama.be of in de gratis programmabrochure.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.