Sint-Janspoort en Watermolen Parkabdij open!
Zaterdag 26 april werd de gerestaureerde watermolen en Sint-Janspoort van de parkabdij na een lange restauratie officieel in gebruik genomen als brasserie.
Restauratie
De restauratie van de Watermolen en Sint-Janspoort heeft zo’n 3 miljoen euro gekost die gedeeltelijk bekostigd werd met subsidies van de Vlaamse Regering. Beide gebouwen (Watermolen en Sint-Janspoort) werden bij de restauratie met elkaar verbonden via een nieuwbouw op de plaats waar ooit de smidse van de abdij stond. De restauratie is een mooie combinatie van historische gebouwen en nieuwbouw waardoor een zinvolle herbestemming mogelijk werd. In de nieuwbouw werd de keuken van de brasserie en de lift ondergebracht. In het gerestaureerde complex zijn 5 zaaltjes ingericht die gebruikt kunnen worden als vergaderruimte.
Ook het beeld van de patroonheilige van de abdij, Sint-Jan-Evangelist, werd hersteld en prijkt weer opvallend in de nis van de Sint-Janspoort.
Terug in gebruik na 51 jaar
In 1963 overleed de laatste molenaar. Sindsdien stond het 16de-eeuwse gebouw leeg. “Dat het nu na 51 jaar terug hersteld is in zijn oude glorie en een nieuwe succesvolle bestemming kreeg, staat symbool voor de impuls die de restauratie van de parkabdij gekregen heeft”.
Vele bezoekers van de site herinneren zich vooral de houten stutten die de scheefgezakte gevel moesten rechthouden. Maar dat beeld zal vlug vergeten zijn want de restauratie heeft een zeer geslaagd resultaat opgeleverd.
De molen maalt opnieuw
Bij de restauratie werd ervoor gezorgd dat de Watermolen opnieuw functioneert. Je kan het hele maalmechanisme met de tandwielen en de molensteen zien in de brasserie. En één maal per maand zal een gediplomeerd molenaar, Johan Boelanger, het malen van graan demonstreren. Dat wordt ongetwijfeld een extra attractie. Het meel zal trouwens verwerkt worden in de gerechten van de brasserie. Bij de restauratie van het molenmechanisme kon nog veel van het authentieke mechanisme gerecupereerd worden.
Brasserie
De Watermolen en de Sint-Janspoort werden omgevormd tot een brasserie die ondertussen al enkele weken proef draait. Zaterdag 26 april ging de brasserie echter officieel open. Hoewel de brasserie werd geopend zonder hieraan enige ruchtbaarheid te geven, was het meteen een succes.
Het was nochtans geen makkelijke zoektocht om een uitbater te vinden. In eerste instantie bleek niemand geïnteresseerd te zijn. Toen enkele jaren gelden de Sint-Janspoort en de Watermolen werden aangeboden aan potentiële uitbaters was het gebouw nog een ruïne. Dat het nog bijna twee jaar zou duren voordat de restauratie voltooid zou zijn, was niet echt een aantrekkelijk vooruitzicht voor een ondernemer.
Een uitbating in zo’n historisch pand is ook geen evidentie : kleine ruimtes, veel trappen, lage plafonds, … niet onmiddellijk bedrijfseconomisch het meest interessant. Maar dit alles wordt goedgemaakt door de fenomenale ligging: de prachtige parkabdij die over enkele jaren in zijn volle glorie zal hersteld zijn, een fantastisch terras met uitzicht over de vijvers, gelegen in een groene oase aan de rand van de stad. Het gebouw straalt ook karakter en authenticiteit uit.
Uiteindelijk kwam de stad terecht bij The Lodge-group, een uitbater die ook ervaring heeft met horeca in historische gebouwen. De uitbater werd betrokken bij de verbouwing nog voor de eigenlijke bouwwerken begonnen. Zo kon de uitbater mee nadenken over de inrichting en konden de restauratieplannen hier en daar nog aangepast worden aan zijn wensen. Aan de uitbater werden ook enkele beperkingen opgelegd: zo moet de stilte in de site gerespecteerd worden en moet de uitbating passen bij de sfeer van de abdij: geen fuiven en lawaaierige activiteiten. Sluitingsuur is 23 u.
Het in gebruik nemen van de watermolen is een nieuwe fase in de volledige restauratie van de abdij die over zo’n 5 jaar moet voltooid zijn. Eerder werd al de Mariapoort gerestaureerd, de Norbertuspoort, het locutorium, de daken en de bibliotheek. Vandaag wordt gewerkt aan de pandgang. Volgend restauratiedossier is dat van de refter met het prachtige stucwerkplafond. De restauratieplannen van de Tiendenschuur worden voorbereid.
Leven in Leuven denkt alvast dat deze brasserie een aanwinst is voor Heverlee! We kijken al uit naar ons eerste diner daar!
Geschreven door Carolien Coenen en gepost op 27 april 2014 onder Bouwprojecten, Eten en drinken, Geschiedenis. Deze post werd getagd met abdij van 't park, Abdij van Park, parkabdij, Sint-Janspoort-Watermolen. Comments Off on Sint-Janspoort en Watermolen Parkabdij open! op dit artikel.Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.