De Dijle Levend door Leuven

Stad en Architectuur heeft een wandeling uitgestippeld langs stadsvernieuwingsprojecten die in directe relatie staan met de vernieuwde Dijle. De wandeling, in oktober tijdens de Dag van de Architectuur reeds uitgetest, wordt nu in het voorjaar hernomen voor al wie Leuven ‘stroomgewijs’ wil verkennen. Wandelend langs de rivier maak je kennis met een selectie van historische en hedendaagse gebouwen en werp je een blik op nog komende realisaties. De wandeling heeft o.a. Keizerberg, Vaartkom, Klaverveld, Penitentienenstraat, Leerlooierij, Dijleterrassen en Barbarahof op haar parcours.

De Dijle hielp in de 12de eeuw Leuven ontstaan en gaf de stad eeuwenlang mee vorm. Maar door de aanleg van de vaart en de spoorlijnen verloor de rivier haar economische functie. Omdat ze geregeld overstroomde en haar waterkwaliteit verslechterde, werd ze sinds de 19de eeuw op vele plaatsen in de binnenstad overwelfd en gedegradeerd tot riool.

Gelukkig is die situatie inmiddels gekeerd. Leuven besloot om de Dijle zoveel mogelijk weer zichtbaar te maken in het stadsbeeld. Met elk stadsvernieuwingsproject in de binnenstad wordt ook een nieuw stuk rivier opengelegd en ontsloten. Langzaam maar zeker wordt de Dijle opnieuw de blauwe ruggengraat van de stad.

Praktisch

  • zondag 4 mei om 14 uur
  • zondag 18 mei om 14 uur
  • zondag 1 juni om 14 uur

De wandeling duurt 2 uur
Prijs (begeleide wandeling inclusief een wandelkaart): 10 € / persoon | leden S&A: 5 € / persoon
Inschrijven via inschrijving@stadenarchitectuur.be of 016 22 22 39. Bij inschrijving krijg je alle praktische informatie over vertrekplaats en betaalwijze.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.