Cinema ZED presenteert ‘De Brand van Leuven’

brandvanleuvenEind augustus 1914 werd Leuven het slachtoffer van blinde oorlogsrazernij. Zowat het hele centrum van de stad werd systematisch vernield door de Duitse bezetter. In ‘De Brand van Leuven’ vertelt oorlogsjournalist en Leuvenaar Rudi Vranckx hoe het zover is kunnen komen en wat de motieven waren voor deze vreselijke misdaad, die niet alleen in eigen land, maar ook internationaal voor grote verontwaardiging zorgde.

De Brand van Leuven is een korte documentaire film van 35 minuten, geproduceerd in het kader van de herdenkingsactiviteiten rond 100 jaar WO I. De film werd mede mogelijk gemaakt door de Stad Leuven en de Vlaamse Gemeenschap (Departement Internationaal Vlaanderen).

De film werd geproduceerd door Fonk vzw, de Leuvense vereniging die al sinds 1995 actief is. De organisatie is bekend van onder meer de projecten Cinema ZED, Kortfilmfestival Leuven, Documentaire Filmfestival DOCVILLE en Dalton Distribution. Fonk Vzw, inmiddels uitgegroeid tot één van grootste filmverenigingen van het land, is actief als festivalorganisator, bioscoopuitbater, filmdistributeur, DVD-producent, -verdeler en -promotor, filmproductie is echter een relatief nieuw luik in de werking.

De Brand van Leuven is de eerste historische documentaire die de organisatie realiseerde. Fonk Vzw stelde een team samen van medewerkers uit eigen rangen en externen. De organisatie had het voorrecht te mogen werken met oorlogsjournalist (en Leuvenaar) Rudi Vranckx, die zowel de presentaties als de voice-over voor zijn rekening nam. Cecilia Verheyden, ook een Leuvense en bekend van onder meer Vermist, Wat Als? en Vriendinnen tekende voor de regie van de locatieopnames.

De film De Brand van Leuven gaat op woensdag 7 mei in première op het documentaire filmfestival DOCVILLE.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.