Augustus 1914 op Boven-Lo – De oorlog dichtbij

Een historische evocatie van de Eerste wereldoorlog in het kader van de Open Kerkendagen
Op 19 augustus 1914 trokken de Duitse troepen de openliggende stad Leuven binnen. Maar diezelfde dag staken ze op de Boven-Lo ook een vierde van de woningen en boerderijen in brand en werden negen bewoners willekeurig neergeschoten. Wanneer ze op 26 augustus moordend en brandend door Leuven trekken, komt een troep opnieuw op de Boven-Lo af en vermoordt, nu op bijzonder wreedaardige wijze, nog zeven inwoners, waaronder de eerste pastoor van de parochie.

Augustus 1914 was het begin van een gruwelijke oorlog die zich over een groot deel van Europa verspreidde, met miljoenen doden, soldaten en burgers. In het spoor van het oorlogsgeweld begon voor de burgerbevolking de harde strijd om te overleven.

De evocatie vertrekt van een aangrijpende beschrijving (uit 1919) van de feiten zoals die zich op de Boven-Lo (en ook op Blauwput) hebben voorgedaan. Het programma roept verder het beeld op van het lot van kleine mensen in de Groote Oorlog. U zult er deze oorlog niet alleen beter leren kennen, maar vooral ook mee beleven.

Praktisch
Een productie van Toneelvrienden de Lo vzw i.s.m. de Kerkraad van Boven-Lo
Parochiekerk, Heidebergstraat
Zondag 1 juni 2014 om 16.00 uur
Er is ook een kleine tentoonstelling die kan worden bezocht vanaf 13.30 uur.
De toegang is gratis.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.