Docville opent met Watermark

Vrijdag ging Docville, het Leuvense documentairefilmfestival dat dit jaar tien kaarsjes mag uitblazen, feestelijk van start met Watermark. En het mag gezegd, het festival nam met deze nationale première een vliegende start.

In Watermark, een film van Jennifer Baichwal en Edward Burtynsky speelt water de hoofdrol. We gebruiken water om onze dorst te lessen, om ons te wassen, te dopen en te zuiveren. In het visueel verbluffende Watermark staan de verbondenheid tussen mens en water centraal. De film is een tweede samenwerking tussen regisseur Jennifer Baichwal en fotograaf Edward Burtynsky. De film leidt ons doorheen maar liefst tien verschillende landen en toont de onderlinge afhankelijkheid van mens en water. De 5K-beelden in deze film betoveren en overdonderen. Het is duidelijk dat voor het filmen van dit pareltje alle mogelijke technische hoogstandjes ingezet werden. Van adembenemende helicopterbeelden, over indrukwekkende time lapses, tot luchtbeelden gemaakt met drones. We vliegen boven adembenemende landschappen.

Toch is deze film veel meer dan enkel mooi om naar te kijken. De film stemt ook tot nadenken: over hoe wij als mens omgaan met het kostbaarste goed op onze planeet en over de littekens die we achterlaten in het landschap, voorgoed getekend door de menselijke tussenkomst.

Een absolute must see!

Enkele beelden van het gesprek met regisseur Jennifer Baichwal na de receptie:

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.