Lawson wint de nationale finale Red Bull BC One Cypher

Op donderdag 1 mei hebben de 16 beste B-boys van België gestreden om de Red Bull BC One landstitel. Het Depot in Leuven barstte uit zijn voegen met 450 dolenthousiaste fans die hun favoriet kwamen aanmoedigen. Ze waren getuige van de allerbeste breakdance moves die België te bieden heeft. Spectaculaire tricks, harde power moves, ongeziene flips en crazy locks: alle ingrediënten waren aanwezig. Titelverdediger en favoriet Tristan Zinck aka B-boy Titris (Luik) moest na een spannende en intensieve battle zijn meerdere erkennen in Serge Lawson aka Lawson die met de Belgische titel van Red Bull BC One Cyper aan de haal ging. De internationale jury, Roxrite, Kid Glide en Abdel, zagen in Lawson meer ervaring en zelfzekerheid. Hij zorgde telkens voor een sterke finish van zijn routines, waardoor hij meer zelfvertrouwen uitstraalde. Met deze overwinning is Lawson nu officieel de beste B-boy van België en meteen zeker van zijn deelname aan de West-Europese Red Bull BC One finale op 11 oktober in Helsinki. Daar zal hij battlen voor een plek tussen de grootste breakdance helden ter wereld, want de winnaar van Helsinki stoot door naar de Red Bull BC One World Final in Parijs .

“Hoe ik me voel? Echt super gelukkig,” deelt Lawson met ons een paar minuten na de overwinning. “Ik deed dit jaar niet mee met het idee om te winnen maar wel om mezelf proberen te overtreffen. Na mijn 3 vorige overwinningen dacht ik echt niet nog een 4de keer te kunnen winnen. Ik had me ingeschreven voor de fun en de uitdaging, en uiteraard had ik me goed voorbereid. Maar dit? Dit had ik nooit durven dromen! Voor de West-Europese finale in Helsinki weet ik niet wat te verwachten. Zoals ik net zei, ik had me helemaal niet ingeschreven met het idee om te winnen en bijgevolg door te stoten naar de West-Europese finale. Ik ga zeker en vast alle vorige winnaars goed bestuderen en me zo goed mogelijk klaarstomen. Hopelijk kan ik me eindelijk plaatsen voor de World Final, de ultieme droom van elke B-boy!”

Jurylid B-boy Roxrite (USA), tweevoudig Red Bull BC One wereldkampioen: “Het was een moeilijke keuze. Titris was heel goed vanavond, hij voerde alle moves uit tot in de perfectie. Voor mij was het verschil dat Lawson heel gecontroleerd bewoog en zijn routines telkens sterk eindigde. Hij straalde absolute zelfzekerheid uit, waardoor al zijn bewegingen nog extra versterkt werden.”

Het Depot in Leuven ontving gisteren de absolute top van Belgische B-boys. Dat breakdance en hiphop leeft in België is waarschijnlijk het understatement van het jaar: het Depot zat werkelijk knalvol. 450 fans en supporters uit alle hoeken van het land zagen een nationale breakdance battle van het hoogste niveau, terwijl ze meegesleept werden door de beats van DJ T-Bull en de opzwepende shouts van MC’s Philone en Stanny. Net als vorig jaar kon het publiek ook genieten van de funky tunes van Rapper’s Delight van Studio Brussel, dat op hetzelfde moment live uitgezonden werd vanuit Het Depot. Opvallend: de jongste deelnemer, de 13-jarige Rob, verloor zijn battle van T-Rock maar bewees als jong talent dat de volgende generatie klaar staat en de opvolging in de Belgische B-boy scene verzekerd is. Ook de Belgische B-girls waren gisteren vertegenwoordigd. Zij brachten in het begin van de avond als opwarmer een pittig en fel gesmaakte danceroutine en bewezen dat ook meisjes aardig uit de voeten kunnen wat breakdance betreft. Net voor de finale strijd tussen Titris en Lawson ontving Najim Power een Award voor zijn verdiensten voor de Belgische breakdance scene.

De 16 B-boys die gisteren hebben deelgenomen aan de nationale finale waren Titris, T-Rock, Sambo, Lawson, Filco, Cali, Chucky, Neo, Admir, Kimbo, Khalid, Rob, King Sacha, Keangsize, Kyzo en Hotman.

Dit was de derde Belgische editie van Red Bull BC One Cypher, en meteen ook de zesde samenwerking tussen Red Bull en Zulu Nation. Red Bull BC One is sinds zijn ontstaan in 2004 in Zwitserland uitgegroeid tot een van de belangrijkste breakdance competities ter wereld. Hoewel de wedstrijd ‘s werelds allerbeste B-boys aantrekt, kan elke B-boy ter wereld zich bewijzen en meedingen voor een plaats in de World Final dankzij nationale finales, beter bekend als ‘Cyphers’. In 2014 zijn er meer dan 90 cyphers in 50 landen waaronder België, Nederland, Mexico, Japan, Peru en de Verenigde Staten.

Lawon-4

Lawson-2

Lawson-3

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.