Middelbareschoolleerlingen verkennen hun toekomst met ‘Jobspotters’

In maart startte de stad Leuven een nieuw onderwijsproject: Jobspotters. Het biedt jongeren uit de eerste graad van een Leuvense middelbare school de kans om verschillende beroepen te ontdekken. Een persoonlijke coach laat leerlingen op de werkvloer proeven van een job en beantwoordt hun vragen. Zo krijgen jongeren inzicht in hun talenten en voorkeuren en kunnen ze de keuze voor een bepaalde studierichting bewuster maken.

jobspotters

Leerlingen in het secundair onderwijs moeten al snel een studierichting kiezen. Het is een belangrijke keuze die hun toekomst bepaalt. Veel jongeren worstelen met deze beslissing omdat ze geen goed beeld hebben van de eigen talenten, voorkeuren en van de jobs die daarbij passen.

‘Jobspotters’ laat jongeren uit de eerste graad van een Leuvense middelbare school proeven van meerdere jobs. De jongeren gaan in kleine groep meerdere uren op pad met een coach en mogen de job uitproberen op de werkvloer. De coach laat de leerlingen al doende ondervinden wat ze moeten kennen en kunnen voor een bepaalde job, ondersteunt hen bij hun vragen over ‘later’ en helpt hen inzicht te krijgen in zichzelf en hun talenten. Jongeren kunnen zo hun weg verkennen en de beslissing voor een verdere studierichting vlotter en bewuster nemen.

Stad Leuven werkt voor het project ‘Jobspotters’ samen met scholen en organisaties die naschoolse activiteiten aanbieden. Afhankelijk van de deelnemende school of organisatie vindt ’Jobspotters’ plaats tijdens de schooluren of op woensdagnamiddag. Een dertigtal organisaties zijn partner van het project en zorgen voor een coach. Zo kunnen de jongeren proeven van onder meer het beroep van politieagent, brandweerman, acteur, journalist, kok, verzorgende, administratief medewerker, productiemedewerker, regisseur, chocolatier, landbouwer, sportleraar …

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.