Vijfde Straathistories belicht ‘Het Nieuw Kwartier’

image005De vijfde publicatie in de reeks ‘Straathistories, Leuvense buurten in woord en beeld’ is beschikbaar. Vijf buurtbewoners werkten een jaar lang rond de geschiedenis van hun wijk ‘Het Nieuw Kwartier’. Het is een minder bekende buurt gelegen aan de binnenzijde van de Leuvense ring, tussen de Naamsestraat, de Naamsevest en de Parkstraat. Je kan deze Straathistories kopen in de buurt of bij Toerisme Leuven en de Bib Leuven. Hij kost € 4. 

In de reeks ‘Straathistories, Leuvense buurten in woord en beeld’ gaan bewoners of buurtcomités van Leuven onder begeleiding van de Erfgoedcel Leuven zelf op zoek naar de roots en evolutie van hun buurt om ze uiteindelijk te kunnen optekenen. In de vijfde editie van ‘Straathistories’ komt een minder bekende wijk aan de beurt: het Nieuw Kwartier. “Soms wonen mensen al jarenlang in Leuven zonder dat ze ooit in het Nieuw Kwartier zijn geweest”, zegt schepen van cultuur Denise Vandevoort. “Toch ligt deze buurt binnen de vesten, vlakbij het centrum, langs de binnenzijde van de ring tussen de Parkpoort en de Naamsepoort.”

Op dit moment is het Nieuw Kwartier een rustige woonwijk waarvan zo goed als alle straatnamen verwijzen naar meer of minder bekende mensen die een – vaak artistieke – band met Leuven hebben: Hendrik Conscience, Constantin Meunier, Emile Mathieu, Frans Vermeylen, Paul Lebrun, Emile Van Arenbergh, Pierre Joseph Verhaghen, Gérard Vander Linden, Albert Giraud, Eugène Gilbert, Maria Van Bel …

Tot honderd jaar geleden was dit stadsgedeelte nog onbebouwd, glooiend gebied. Een late restant uit de 14de eeuw toen Leuven vanuit de ambitie om uit te groeien tot een toonaangevende stad een tweede omwalling rond de stad bouwde. Die omwalling was zo ruim bemeten dat grote delen buiten de oude stadskern nog eeuwenlang als land- en tuinbouwgrond in gebruik bleven, waaronder het Nieuw Kwartier. Het gaat om een ‘recentere’ wijk – de naam zegt het zelf. Vooral tijdens het interbellum en de eerste naoorlogse decennia werd de wijk planmatig bebouwd met stijlvolle burgerhuizen met een eigentijdse, vaak modernistische architectuur. Dat geeft de buurt een heel typisch uitzicht.

In deze vijfde Straathistories wordt het ontstaan en de ontwikkeling van dit stukje Leuven belicht. De initiatiefnemers spraken met (ex-)buurtbewoners, consulteerden archieven en bestudeerden vroegere stadsplannen en oude foto’s. Op die manier verzamelden ze wetenswaardigheden over het ontstaan van de wijk, oorlog en verzet, het leven in de buurt vroeger en nu, de architectuur, beroemde mensen en over de oude gemeenteschool, nu de Appeltuin. Op 76 pagina’s, geïllustreerd met een 90-tal foto’s (uit het stadsarchief en privécollecties) kan iedereen het nu zelf ontdekken.

Waar te koop?
De publicatie is vanaf 12 mei voor € 4 te koop bij Toerisme Leuven, de Bib Leuven, op nieuwkwartier@gmail.com of in de Weldadigheidsstraat 42, Albert Giraudstraat 27 en Constantin Meunierstraat 4. Ook bij de krantenwinkels Park Info (Parkstraat 164) en Nour (Naamsestraat 129) kan je deze Straathistories kopen.

In de Bib Leuven staat tot midden juni een presentatiemeubel waar de bezoekers deze nieuwe Straathistories ‘Het Nieuw Kwartier’ gratis kunnen inkijken. Daarnaast vinden ze er de algemene handleiding van Straathistories, die Leuvenaars wil prikkelen en helpen om zelf ook rond het verleden van hun buurt aan de slag te gaan.

Buurtreceptie
Op zondag 11 mei om 11.00 uur wordt Straathistories ‘Het Nieuw Kwartier’ feestelijk aan de buurt voorgesteld. Plaats van afspraak is Open School, Parkstraat 146. Naast de initiatiefnemers, brengen ook enkele bewoners en ex-bewoners hun unieke verhaal. Voor gezinnen met kinderen tussen 6 en 12 jaar is er in de wijk een zoektocht met foto’s en anekdotes. De initiatiefnemers zien deze feestelijke boekpresentatie ook als een startpunt voor nog meer wijkbetrokken initiatieven.

Dit buurtmoment wordt ondersteund door ‘Kom op voor je Wijk’, waarmee de stad sinds 2000 initiatieven van buurtbewoners die hun woon- en leefomgeving aangenamer maken, wil faciliteren.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.