V-dag herdenkingsconcert in de Sint-Pieterskerk

Zaterdag 10 mei vond de jaarlijkse herdenking van V-dag plaats. De herdenking startte met een bloemenhulde aan het monument op het Martelarenplein en een optocht door de Bondgenotenlaan opgeluisterd door de fanfare ‘Eendracht van de Lo’, gevolgd door een tweede bloemenhulde aan de Vrijheidsboom op het Margarethaplein. Na de getuigenissen van leerlingen van Leuvense scholen over hun bezoek aan Weimar in het stadhuis, volgde het traditionele herdenkingsconcert met als thema ‘Oorlog en Vrede’. Dit jaar stond het concert vooral in het teken van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog en de Brand van Leuven. Het programma zag er daarom lichtelijk anders uit dan andere jaren.

Vocaal ensemble Musa Horti had voor deze bijzondere opvoering versterking gekregen van Kamerkoor Ishango. Dirigent Peter Dejans leidde zijn uitgebreide koor met passie door de liederen. De opvoering herdacht enerzijds de vernieling van leven en erfgoed in tijden van oorlog, maar gelukkig kwam ook het streven naar vrede aan bod. Burgemeester Tobback mocht dan al geen fan zijn van Friede auf Erden van Arnold Schönberg om wille van de veelvuldig voorkomende dissonanten, het koor bracht dit bijzonder moeilijke werk met verve. Dé hoofdrol van de avond was echter weggelegd door cello-soliste Marie-Hélène Jacot die samen met het koor een ontroerende versie van Svyati van John Tavener bracht.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.