Politici laten in hun kaarten kijken tijdens Voka-verkiezingsdebat

Voka Leuven en de Balie Leuven organiseerden op 8 mei een verkiezingsdebat met de politieke kopstukken uit de regio, zowel op Vlaams als federaal niveau. Meer dan 100 nieuwsgierige kiezers uit het bedrijfsleven en de advocatuur waren in de grote aula van Groep T getuige van een soms pittig debat, dat echter geen grote verrassingen inhield.

Het was meer dan een klassiek verkiezingsdebat. Enkele innovatieve vondsten verhoogden de betrokkenheid van de aanwezigen. Zo kon iedereen voor de start via sms bekendmaken welke partij volgens hem of haar de meeste inspanningen voor de bedrijven zou doen. Daaruit bleek dat het publiek de hoogste verwachtingen had van N-VA en Open VLD, ver voor de andere partijen. Na het debat werd de stemming opnieuw gehouden, en daaruit volgde hetzelfde resultaat, met slechts minieme verschuivingen. Het kopstukkendebat heeft dus geen grote omwenteling in de opinies veroorzaakt, hoewel hier en daar een aantal gelegde klemtonen verrasten.

Niko Demeester (Voka) mocht eerst een aantal punten uit het prioriteitenplan van Voka verduidelijken, met een sterk pleidooi voor meer groei. Ook stafhouder Johan Mommaerts uitte een aantal verwachtingen naar de politiek om een correct functionerende rechtsstaat te kunnen garanderen. Daarna liet moderator Ihsane Chioua Lekhli (De Zevende Dag) de politici aan het woord. Het debat werd in twee luiken opgedeeld: een Vlaams en een federaal. Telkens kwamen andere kopstukken aan het woord.

De thema’s in het Vlaams debat (mobiliteit, onderwijs, groei) waren een gelegenheid om de partijstandpunten nog eens duidelijk te stellen. Opvallend was een uithaal van de OpenVLD naar het veel te dure openbaar vervoer, met name De Lijn, dat de Vlaamse belastingbetaler jaarlijks 1 miljard kost. Ook rekeningrijden leek voor alle partijen aanvaardbaar, hoewel SP.A en Vlaams Belang nog ernstige bedenkingen hadden bij de realisatie ervan. Aan dit Vlaams debat namen deel: Anton Delbarre (Groen), Joris Vanhauthem (Vlaams Belang), Daniëlle Vanwesenbeeck (Open VLD), Pieter Vandenbroucke (SP.A), Ben Weyts (N-VA) en Peter Van Rompuy (CD&V).

Het federale debat behandelde lastenverlaging en justitie. De deelnemers hier waren: Dieter Van Besien (Groen), Philip Claeys (Vlaams Belang), Gwendolyn Rutten (Open VLD), Hans Bonte (SP.A), Lorin Parys (N-VA) en Koen Geens (CD&V). Het verbaasde niemand dat de meningen tussen de partijen in dit debat verder uit elkaar lagen en dat er vaak heel verschillende klemtonen werden gelegd. Opvallend was een scherpe discussie over de hoogte van de loonkostenhandicap tussen CD&V en N-VA: is het nu 4% of 16%? Dit maakt wel een heel verschil uit met betrekking tot de nodige maatregelen. De N-VA stond ook vrij geïsoleerd in zijn verdediging van een indexsprong.

Dit boeiende kopstukkendebat werd afgesloten met een heftig steekspel over lastenverlagingen en nieuwe belastingen, waarin geen enkele partij zich onbetuigd liet.

14176202755_cb7db3f3b9_z

14176204255_37dfd3c276_z

13989558188_a407f3ef23_z

 

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.