‘De schaduw van de oorlog’ – Leuvens Alumni Orkest

In dit herdenkingsjaar is het natuurlijk al WOI wat de klok slaat. Toch ben ik het thema nog niet beu. Die eerste wereldoorlog heeft zulke verregaande gevolgen gehad en heeft zovele levens onherroepelijk veranderd dat de invalshoeken oneindig lijken te zijn. De combinatie van tekst, muziek en 3D-beelden van het LAO kon ik bijgevolg niet aan mij voorbij laten gaan.

Op het muzikale programma stonden werken die tijdens of net na de oorlog gecomponeerd waren, van lieflijke en ontroerende werken over bombastisch geschal opgedragen aan de god van de oorlog. Dat het LAO een orkest is dat met zijn tijd meegaat, moge duidelijk zijn: de ouderwetse papieren die vroeger al eens van de pupiter durfden donderen, werden vervangen door tablets. Tussen de muzikale meesterwerken door las Sieglinde Michiel (Klara) bladzijden oorlogspoëzie, brieven en dagboeken voor. Bij sommige fragmenten moest ik echt mijn ontroering wegslikken. Wat een geluk dat wij in vredestijd leven en oorlog voor ons iets uit het verleden is.

De kers op de taart waren natuurlijk de nooit eerder vertoonde stereofoto’s van het oorlogsfront. Het ging hier om recent ontdekte beelden, gemaakt door Franse soldaten. Via 3D-projectie kwamen de beelden opnieuw tot leven. Heel bizar om met een 3D-bril op de neus een concert te volgen.

Een bijzondere namiddag, afgesloten met een glaasje wijn om te toasten op al de mensen die zich ingezet hebben om van dit concert een succes te maken.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.