AB InBev en André Celis nv slaan de handen in elkaar met testproject voor ecologisch transport via waterwegen

Deze ochtend hebben AB InBev en André Celis nv een nieuw testproject voor leeggoedtransport voorgesteld in Leuven. Een binnenschip met lege kratten vertrok van de Leuvense brouwerij naar die in Jupille. Voor het project vond AB InBev een partner in de Leuvense handelaar in bouwmaterialen André Celis nv, die al de eerste stappen zette in binnenvaarttransport. AB InBev gaat continu op zoek naar manieren om zijn transport milieuvriendelijker te laten verlopen. De brouwer gaat nu na of het vervoer via waterwegen meer voordelen kan opleveren dan wegtransport, zoals bijvoorbeeld een verminderde CO2-uitstoot.

image006 image008 image007

Vanochtend is er uit Leuven een binnenschip vertrokken richting Jupille, in kader van het testproject van AB InBev en André Celis nv voor een ecologischer leeggoedtransport. In aanwezigheid van Leuvens Schepen van Leefmilieu Mohamed Ridouani en de partnerorganisaties, werd het schip geladen met lege kratten van de Leuvense brouwerij om ze via waterwegen te transporteren naar de brouwerij in Jupille. Hoewel de transsporttijd ongeveer 2 dagen in beslag neemt, wil AB InBev met dit proefproject toch onderzoeken of vervoer via water een optie is voor leeggoedtransport. Voor hetzelfde volume aan lege kratten zijn er op dit moment 13 vrachtwagentransporten nodig. Het project wordt nadien geëvalueerd. De uitstoot van CO2 is een van de parameters die in acht zal worden genomen.

Om zijn bouwmaterialen te vervoeren vanuit de omgeving van Jupille naar Leuven, gebruikt André Celis nv onder andere de binnenscheepvaart. Wanneer de lading gelost is, keert het schip op dit moment echter leeg terug richting Jupille. Beide bedrijven willen daarom samen evalueren of een samenwerking mogelijk is. Arthur van Och, Logistics Director BeNeLux en Frankrijk bij AB InBev: “We gaan steeds op zoek naar nieuwe manieren om ons transport zo milieuvriendelijk en efficiënt mogelijk te organiseren. Daarbij gaan we geen uitdagingen uit de weg. Met dit testproject willen we onderzoeken of ook binnenvaart een optie is, door leegtransport te vermijden en het vervoer optimaler te organiseren. We hopen dat deze samenwerking met André Celis nv een duurzame oplossing zal blijken.” Het partnerschap voor deze test werd mede mogelijk gemaakt door de POM Vlaams Brabant, die multimodaal vervoer in de Leuvense kanaalzone concreet vorm wil geven. Door de aansluitende trajecten van AB InBev en André Celis nv is dit een zeer geschikt proefproject. Erwin Lammens, algemeen directeur POM Vlaams-Brabant: “Wij zien deze test als een voorbeeld voor andere bedrijven. Samen kunnen we een verschil maken en bijdragen aan een reductie van CO2-uitstoot en een daling van de voertuigkilometers over de weg”.

Bookmark and Share

Er is 1 reactie op “AB InBev en André Celis nv slaan de handen in elkaar met testproject voor ecologisch transport via waterwegen”

Andre.Verschraeghen
(on mei 19th, 2014 at 20:29)

Het is toch evident dat een vaartuig,zo mogelijk,met retourlading beladen word!Dat is helemmal niets nieuw.