Guiness World Records erkent wereldrecord herbruikbare luiers wisselen

GuinnessTM World Records heeft het nieuwe wereldrecord ‘gelijktijdig herbruikbare luiers wisselen’ erkend. Volgens Guinness kregen op 26 april tijdens de Great Cloth Diaper Change wereldwijd 8.459 kinderen een schone herbruikbare luier aan. In België werd op acht plaatsen een lokale recordpoging ondernomen, vijf van deze events tellen mee voor het record.

Op 26 april vond de vierde editie van deze recordpoging plaats. Het in 2013 gevestigde record van 8.301 kinderen werd bij deze nieuwe editie met 158 eenheden verbeterd. Alles samen werden in 23 landen 324 events georganiseerd, en werden bijna 10.000 kinderen met herbruikbare luiers ververst.

Voordelen van wasbare luiers
Met deze actie wilden de initiatiefnemers de aandacht vestigen op de voordelen van wasbare luiers. Herbruikbare luiers zijn niet alleen goedkoper dan wegwerpluiers, ze zijn ook beter voor babybilletjes en voor het milieu. Wegwerpluiers veroorzaken een gigantische afvalberg van 1.000 kg per kindje, of een extra vuilniszak per week. In herbruikbare luiers worden geen grondstoffen gebruikt die niet hernieuwbaar zijn, zoals petroleum. Er worden ook geen bomen voor omgehakt (bij wegwerpluiers zijn dat zes bomen per kind). Omwille van de positieve impact op het milieu, subsidiëren veel Vlaamse gemeenten het gebruik van wasbare luiers. In Leuven krijgen ouders een premie van € 125 als ze voor minstens € 200 aan luierproducten kopen.

67 ververste kinderen
In België werden dit jaar acht lokale edities van de Great Cloth Diaper Change georganiseerd: in Leuven, Hoegaarden, Beerse, Kortrijk, Gent, Antwerpen, Brugge en Brussel. Alleen de Verenigde Staten en Canada deden het op dat vlak beter. Het waren telkens gespecialiseerde (web)winkels of vroedvrouwenpraktijken die voor de organisatie instonden. In Leuven organiseerde ‘Doekjes en Broekjes’ in samenwerking met de stad Leuven en met de steun van het Miniemeninstituut de recordpoging. Naast Leuven (67), haalden ook de evenementen in Antwerpen (45), Beerse (39), Gent (56) en Kortrijk (50) de drempel van 25 ververste kinderen.

8% van de Leuvense ouders kiest voor wasbare luiers
Die cijfers bewijzen dat steeds meer jonge ouders kiezen voor een milieu‐ en budgetvriendelijk alternatief voor wegwerpluiers. Dat bewijzen ook de cijfers die de Belgische organisatoren van de Great Cloth Diaper Change opvroegen bij steden en gemeenten die subsidies geven voor wasbare luiers. In Leuven gebruikt meer dan 8% van de ouders wasbare luiers. Ook steden en gemeenten als Bierbeek (6,7%), Herent (6,2 %), Laarne (5,7%), Kaprijke (4,6%), Zoutleeuw (4%), Lendelede (3,7%), Aarschot (3,4%) en Gent (2,5%) tellen heel wat ouders die bewust de keuze voor wasbare luiers maken.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.