(Her)opening Anatomisch Theater

Tussen 1 oktober 2014 en 18 januari 2015 vieren de stad Leuven en de KU Leuven de 500ste verjaardag van de wereldberoemde anatoom Andreas Vesalius (1514-1564). Naar aanleiding van deze gebeurtenis kreeg het Anatomisch Theater van Leuven een opknapbeurt zodat het grote publiek dit vergeten pareltje kan herontdekken. Als voorsmaakje openden de rector van de KU Leuven, Rik Torfs, en de schepen van cultuur, Denise Vandevoort, op 15 mei dit vernieuwde stukje universitair erfgoed.

Prent_Anatomisch_Theater_Leiden

Het Anatomisch Theater is één van de locaties van het culturele stadsproject dat de stad en de universiteit samen organiseren naar aanleiding van de 500ste verjaardag van Vesalius, zelf alumnus van de universiteit van Leuven. Vesalius is de grondlegger van de moderne anatomie. Hij stoelde zijn kennis op basis van eigen en directe waarnemingen van het menselijke lichaam en brak hiermee resoluut met de eeuwenoude tradities van het anatomisch onderwijs. Vesalius veroverde in 1543 de wereld met zijn absolute meesterwerk De Humani Corporis Fabrica. Dit boek met zijn uiterst precieze omschrijvingen van de binnenkant van het menselijk lichaam, geïllustreerd met prachtige prenten van theatrale ‘skeletten’ en ‘spiermannen’ in denkbeeldige landschappen, zet Vesalius definitief op de wetenschappelijke én culturele kaart. Nog tijdens zijn opleiding als arts in Leuven begint hij met het ontleden van lichamen van terdoodveroordeelden. Hij smokkelt zelfs een lijk van de galgenberg ongezien de ommuurde binnenstad in. De ontdekking van de anatomie van het lichaam is het startschot van een groot internationaal enthousiasme voor openbare dissecties. Na Vesalius zal elke zichzelf respecterende wetenschapper, student geneeskunde of kunstenaar het menselijk lichaam van heel dichtbij willen ontdekken en bestuderen.

Ook de Leuvense universiteit blijft niet achter. Na het verschijnen van de Fabrica zijn er ook in Leuven tekenen van een verhoogde interesse voor dissecties, maar een echt anatomisch theater kwam er pas in 1744. Tot dan moest Leuven het stellen met een kamer in de universiteitshallen (ook Vesalius was hier aan de slag). Het nieuwe theater, een achthoekig gebouw met grote, hoge ramen zodat er een optimale lichtinval was, was lange tijd het centrum van de wetenschappelijke bedrijvigheid. Dissecties worden er al lang niet meer vertoond, maar het gebouw geeft nog een goede indruk van hoe het er destijds aan toeging. Wereldwijd zijn maar enkele originele anatomische theaters te bezichtigen zodat de stad Leuven en de universiteit met deze locatie over een bijzondere troef beschikken.

Plafond_Anatomisch_Theater_(c)_Bart_Graulus

Een bezoek aan het anatomisch theater is maar één van de vele activiteiten die op het programma staan dit najaar. Het menselijke lichaam is een onuitputtelijke inspiratiebron en dat komt tot uiting in een rijk en gevarieerd aanbod van dans, muziek, theater, hedendaagse kunst, lezingen en historische stadswandelingen.

Meer informatie over het Vesalius-project op www.vesaliusleuven.be.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.