vzw Leren Ondernemen uit Leuven ontvangt Koningin Mathildeprijs

VZW Leren Ondernemen uit Leuven krijgt 10.000 euro voor creatieve activiteiten waarbij jongeren en ouderen samen aan de slag gaan

Op dinsdag 13 mei werd de Koningin Mathildeprijs 2014 door Hare Majesteit de Koningin op het Koninklijk Paleis in Brussel uitgereikt aan de vzw Leren Ondernemen uit Leuven. Dit jaar wil de Prijs de jongste en de oudere generatie met elkaar verbinden, vanuit de overtuiging dat deze twee generaties elkaar, maar ook de bredere samenleving, veel kunnen bijbrengen.

Deze overtuiging vindt een echo in de werking van de vzw Leren Ondernemen en het project dat ze begin januari 2013 heeft opgestart met het Woonzorgcentrum Remy. De vzw wil een plek zijn waar kwetsbare mensen samen en via concrete acties iets doen. De vzw heeft al 17 jaar ervaring met haar kinderwerking, waarbij ze de leefwereld van jongeren wil verbreden via kwaliteitsvolle activiteiten rond kunst en cultuur, sport en spel, en natuur. Met het bekroonde project wil ze nu de brug slaan naar vereenzaamde ouderen: de kinderen ontmoeten ouderen van het Woonzorgcentrum om samen dingen te doen. Vanuit een duurzame vertrouwensband en het zoeken naar gezamenlijke interesses, worden nieuwe activiteiten gepland rond spelen van vroeger en nu, tuinieren en kookactiviteiten. “Creatief bezig zijn met materiaal dat je normaal voor andere dingen gebruikt, opent deuren. Ik vind het heel leuk. Dat is echt de doorbreking van de sfeer hier,” vertrouwt Joanna, een bewoonster van het Woonzorgcentrum, ons toe.

Het project werd gekozen uit 89 kandidaturen die werden ingediend naar aanleiding van de projectoproep die vorig najaar werd gelanceerd met als slogan “Generaties verbinden, een creatieve kracht”.

“Het project is ingebed in het dagelijkse leven en daarom gemakkelijk overdraagbaar; kansarmoede krijgt even geen plaats meer dankzij gemeenschappelijke activiteiten vol vitaliteit”, oordeelde de jury van experts, die vier projecten selecteerde. Deze werden vervolgens ter beoordeling voorgelegd aan leerlingen van de laatste graad middelbaar onderwijs van Sint-Victor in Turnhout en van het Koninklijk Atheneum van Sint-Pieters-Woluwe. Samen hebben zij de laureaat van de Prijs 2014 aangeduid.

De jongerenjury uitte haar enthousiasme over zowel het thema van de Prijs als het hele selectieproces waaraan ze mochten deelnemen, eerst als waarnemers, dan als beoordelaars. “Twee generaties die niet veel te zeggen hebben in de samenleving,” vinden de leerlingen van het Koninklijk Atheneum van Sint-Pieters-Woluwe, “maar die baat kunnen hebben bij ontmoetingen die we moeten aanmoedigen: de jongeren kunnen zich inspireren op de ouderen, die op hun beurt hun vereenzaming kunnen doorbreken en zin geven aan hun leven door hun ervaringen te delen.”

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.