Leuven ruilt mee

Leuven Klimaatneutraal Logo

Op Stad van Ideeën was Leuvenruiltmee.be één van die fantastische ideeën die hun zegje mochten komen doen. Leuvenruiltmee.be, een lokale afdeling van de site Iedereenruiltmee.be, lanceerde vorige week als website waar inwoners, studenten en werkenden uit de buurt van Leuven voorwerpen kunnen ruilen. De stad Leuven wilt op die manier het duurzaam consumeren stimuleren en tegelijkertijd de samenhang en verbondenheid in de Leuvense buurten versterken.

Ruilen in je omgeving
Een kast die uitpuilt van boeken die nooit meer gelezen worden, een babypark en kleren van opgroeiende kinderen die al jaren plaats innemen op zolder,… Iedereen kent het. Veel nuttige spullen blijven lang ongebruikt liggen of worden weggegooid terwijl de buurman ermee geholpen kan zijn. Hierop wil de stad inspelen met het nieuwe ruilplatform. Leuvenruiltmee.be houdt het midden tussen een traditionele zoekertjessite en een sociale netwerksite. Je kan er spullen die je wenst te ruilen aanbieden, aangeven naar welke zaken je op zoek bent en gaan ‘shoppen’ bij anderen. Om het ruilen makkelijk te maken kan je ook vrienden uitnodigen of zelf groepen aanmaken, bijvoorbeeld voor de studentenclub, sportvereniging of bedrijf.
Ruilen in je eigen buurt kan via een handig kaartje met een overzicht van de verschillende buurten in Groot-Leuven. Zo krijg je zicht op alle spullen die in je directe omgeving te ruil worden aangeboden en waarnaar je buren op zoek zijn.

Voordelen
Waarom zou je iets nieuw kopen terwijl je buurman van plan is om net het voorwerp dat jij zoekt weg te gooien?
Je kan heel wat besparen door spullen te hergebruiken in plaats van nieuwe, dure aankopen te doen. Ruilen met mensen die dichtbij wonen is niet alleen voordelig. Aangezien de website specifiek bedoeld is om te ruilen in regio Leuven, zijn verre verplaatsingen om te winkelen niet nodig en bespaar je daardoor ook tijd. Het is bovendien een kans om je buurt beter te leren.

Samen voor een nog beter Leuven
Leuvenruiltmee.be draagt duidelijk op de tendens om terug meer samen en voor elkaar te doen. Zo is er Thuisafgehaald.be, om eten te maken voor je buurt. Of de al langer gekende Minder Mobielen Centrale. Voor de stad zelf past het perfect binnen de ambitie van stad Leuven om klimaatneutraal te worden tegen 2030. Door het hergebruiken van voorwerpen te stimuleren wil de stad de ecologische voetafdruk van de Leuvenaars verminderen en op deze manier mee de doelstellingen van Leuven Klimaatneutraal 2030 helpen realiseren.

Leuvenruiltmee.be, geef je ongebruikte spullen een tweede leven bij je stadsgenoten!

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.