Buddyproject: een succes!

2013-2014 was een belangrijk (school)jaar voor het Leuvense Buddyproject: een splinternieuwe website, nieuwe samenwerkingsverbanden en een pak extra buddy’s. Dat mag gevierd worden!

Op donderdag 22 mei vond het achtste Buddy Event plaats in de wandelzaal van het stadhuis. Bij een hapje en een drankje werden alle partners bedankt voor hun onmisbare inzet: de scholen, de organisatoren van (leraren)opleidingen en de buddy’s.

Bevorderen van de slaagkansen in het onderwijs
Het Buddyproject is een initiatief van de stad Leuven waarbij leerlingen van lagere en secundaire scholen twee maal per week hulp krijgen van een naschoolse studiebegeleider. Die begeleiders of buddy’s leggen de nadruk op inhoudelijke begeleiding enerzijds en op het inspireren en motiveren van de leerlingen anderzijds. Sinds de lancering van het Buddy-project in 2007 staat één doel centraal: het bevorderen van ieders slaagkansen in het onderwijs.

Voor het Buddyproject ging de stad Leuven een samenwerking aan met verschillende opleidingsinstellingen: de KU Leuven, de KHLeuven, CVO De Oranjerie en Groep T. Bij verschillende (leraren)opleidingen staat het Buddy-project als vaste stage ingepland.

Winwin
Het project biedt een meerwaarde voor leerlingen, scholen, ouders en buddy’s. De leerlingen krijgen gratis begeleiding op maat en vergroten zo hun slaagkansen in het onderwijs. De scholen krijgen extra mankracht om die leerlingen met nood aan ondersteuning een duwtje in de rug te geven. De ouders krijgen hulp bij het begeleiden van hun kinderen. De buddy’s doen ervaring op in het werken met kinderen die een duwtje in de rug nodig hebben en halen een grote voldoening uit hun engagement. De leerkrachten in spe worden in de praktijk voorbereid op de uitdagingen van divers samengestelde klassen.

Buddy-project blijft groeien
Dit jaar namen 7 nieuwe basisscholen deel aan het project. Dat was mogelijk dankzij de nieuwe samenwerking met de opleiding ‘Sociale readaptatiewetenschappen’ van de KHLeuven. De samenwerking zorgde voor een 60-tal nieuwe buddy’s waardoor nog meer leerlingen dat extra duwtje in de rug kunnen krijgen.

Anno 2014 maken 450 vrijwillige buddy’s het verschil voor meer dan 800 kinderen in 29 Leuvense scholen.

Voor meer info, neem een kijkje op de website of de Facebook pagina.

Contactpersoon
Ine Sevenants, afdeling onderwijs en scholen, tel. 016 27 26 21, buddy@leuven.be

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.