Leuvense studenten stellen snelst accelererende elektrische wagen van België voor

Op 27 mei stelden de ingenieursstudenten van Formula Group T hun derde elektrische racewagen voor, genaamd June. De volledig zelfontworpen en -gebouwde groene wagen kan zich de snelst accelererende elektrische wagen van België noemen. 22 studenten waren nodig om de wagen in negen maanden tijd vanaf nul te ontwikkelen. De komende maanden zal Formula Group T deelnemen aan verschillende wedstrijden van de grootste studentencompetitie ter wereld, waaronder het officieuze wereldkampioenschap in Duitsland.

Formula Group T, het elektrische raceteam van de nieuwe faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen aan de KU Leuven, stelde gisterenavond June, hun ecologische racewagen, voor aan het grote publiek. 16 postgraduaatstudenten, vijf onderzoekstudenten en één gedreven vrijwilliger waren nodig om het hele project te doen slagen.

June, de nieuwe wagen, werd die dag twee maal voorgesteld. De eerste keer tijdens de persvoorstelling nam Lieven Scheire kort het woord en stelde het team voor. ’s Avonds werd June dan aan het grote publiek officieel voorgesteld onder begeleiding van Wim De Vilder. Na een teaser  in de zaal werden de mensen naar buiten geleid waar een rokende container voor de ingang stond. Bij het openen van de container verscheen naast veel rook ook de nieuwe bolide van Formula Group T voor het eerst voor publiek. Met een demonstratierit toonden de studenten welke ongelofelijke resultaten zij in slechts negen maanden tijd kunnen behalen.

Samen met tal van Belgische bedrijven gingen ze de uitdaging aan om in negen maanden tijd een elektrische racewagen te ontwikkelen. June, zo heet het voertuig, accelereert sneller dan de meeste high-end sportwagens. Met een acceleratietijd van 2,7 seconden van 0 tot 100 km/u, kan ze zich de snelst accelererende elektrische wagen van België noemen.

In het huidige landschap, waar elektrische mobiliteit nog te vaak een ‘ver van mijn bed show’ is en de technologie onbemind blijft, toont Formula Group T dat een elektrische aandrijflijn niets dan voordelen kent. Hun slagzin luidt dan ook ‘Green innovation meets performance’.

Teamleider Bram op’t Roodt: “Als klein team slagen we er toch in om elk jaar opnieuw zeer innoverend omhoog te stappen. We zijn erin geslaagd de wagen 20% lichter te maken ten opzichte van vorig jaar. Daarenboven is de wagen dan nog eens de snelst accelererende elektrische wagen van België. Door onze stijgende bekendheid kunnen we daarmee dan ook meer en meer mensen warm maken voor elektrische mobiliteit.”

Met de groene bolide trekt Formula Group T de komende zomermaanden door Europa om deel te nemen aan verschillende wedstrijden van de Formula Student competitie. Deze competitie is de grootste studentencompetitie ter wereld. Deze zomer houden ze halt in Engeland (Silverstone), Duitsland (Hockenheim) en Spanje (Catalunya). In Duitsland is Formula Group T één van de slechts 40 gekwalificeerde elektrische teams. De verwachtingen liggen dan ook zeer hoog.

Na de zomer starten de studenten met de bouw van de volgende wagen. Daarnaast staan ze met June nog op tal van beurzen in binnen- en buitenland om mensen warm te maken voor groene mobiliteit.

 

Wagenvoorstelling (18) HQ

Wagenvoorstelling (15)

Formula Group T volgen kan altijd via www.formulagroupt.be, Facebook of twitter.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.