Open kerkendag – 1 juni 2014

Op zondag 1 juni vindt in Vlaanderen de open kerkendag plaats.

In Leuven zullen 9 kerken aan deze dag deelnemen : Sint-Michiel, Sint-Antonius, Sint-Geertrui, Sint-Jan de Doper, Sint-Jozef, Sint-Kwinten, Sint-Pieterskerk, Heilige Familie Bovenlo en Onze-Lieve-Vrouwekerk.

In 3 kerken zullen speciale activiteiten georganiseerd worden. De anderen zijn vrij bezoekbaar. De aanwezige suppoost kan uitleg geven.

De kerkfabriek Heilige Familie Boven-Lo sluit zich aan bij de herdenkingen van de tragische gebeurtenissen van Wereldoorlog I. Niet enkel in de binnenstad hebben de Duitsers lelijk huis gehouden. Ook de Boven-Lo (Kessel-Lo) werd slachtoffer van brandstichtingen en moord: op 19 augustus staken ze één vierde van de woningen van de Boven-Lo in brand en werden 9 inwoners willekeurig neergeschoten. Op 26 augustus volgt een nieuwe wraakoefening waarbij 7 inwoners worden vermoord waaronder de pastoor.

De kerkraad heeft een tentoonstelling opgezet rond deze dramatische dagen. Die is van 13.30u te bezoeken. Om 16u evoceert de toneelkring deze gebeurtenissen.

De Sint-Jozefsparochie (Bogaardenstraat) plaatst deze open kerkendag in het teken van haar 200-jarig bestaan. Zij stelden een tentoonstelling samen over de geschiedenis van de parochie. Vanaf 13.30u kan je naar de tentoonstelling gaan van de geschiedenis van de parochie. Daarna volgt een muziekaal deel met o.a. de bespeling van het gerestaureerde Cavaillé-Coll-orgel.

Van 14 tot 17u organiseert de Heemkundige Kring Vlierbeek begeleide bezoeken aan de Abdij Vlierbeek. Met de mogelijkheid om de toren van de kerk en de crypte te bezoeken.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.