Expo ‘Gebroken Gevels’ en Salsa!-cahier herdenken een stad in puin

Gebroken Gevels: Foto’s van een stad in puin
Openluchttentoonstelling van 4 juni tot en met 31 augustus 2014

Om de huidige bewoner en bezoeker van Leuven te herinneren aan de oorlogsschade uit 1914, worden op 10 locaties in de binnenstad uitvergrote foto’s geplaatst. De beelden van toen staan in rechtstreeks verband met de locatie vandaag en brengen de voorbijganger honderd jaar terug in de tijd. Ze tonen hoe de brand en de vernieling van Leuven in de augustusdagen van 1914 toesloegen op die bewuste plek.

Ondanks het verbod van de Duitse overheid, nam een aantal fotografen vlak na de brandstichting foto’s van de in puin gelegde Leuvense binnenstad. Zowel bekende beroepsfotografen als anonieme amateurs zorgden zo voor unieke beeldgetuigenissen van deze ingrijpende gebeurtenis. Dankzij het stadsarchief, dat deze foto’s goed bewaart, kunnen deze beelden 100 jaar later opnieuw hun verhaal vertellen.

gevels
© Stadsarchief Leuven – In augustus 1914 verwoestten de vlammen de meeste huizen op de Grote Markt. Het stadhuis bleef gelukkig gespaard, omdat de Duitse Kommandatur er zijn intrek had genomen.

Gratis folder met stadsplan
De foto’s hangen verspreid over 10 plekken in de binnenstad die zich op wandelafstand van elkaar bevinden: tussen de Diestsestraat, het Margarethaplein, de Oude Markt, de Grote Markt, het Pieter De Somerplein, het Mgr. Ladeuzeplein, de Bondgenotenlaan en het Martelarenplein.

Aan de balie van Toerisme Leuven ligt tijdens de duur van de openluchttentoonstelling een gratis folder in vier talen: Nederlands, Engels, Frans en Duits. Het stadsplan in in de folder brengt je langs de 10 locaties en geeft per locatie achtergrondinformatie.

SALSA!-cahier: Leuven – augustus 1914.
Getuigenissen over een stad in puin.

Begin juli verschijnt het 12de SALSA !-cahier dat helemaal in het teken van augustus 1914 in Leuven staat. Het cahier toont onder andere nooit eerder gepubliceerde foto’s
van de brand van Leuven.

Het cahier bevat ook getuigenverslagen, die het drama van de stad in puin vanuit verschillende invalshoeken belichten. Inwoners van Leuven en Kessel-Lo vertellen hoe het dagelijkse leven na de grote brand weer werd opgepikt. Buitenlanders die eind augustus in Leuven waren, doen hun relaas van de feiten. En ook de getuigenis van enkele Duitse kloosterzusters, die meteen na de brand samen met landgenoten en Engelse krijgsgevangenen naar Duitsland terugkeerden, geeft een ontstellend beeld van wat Leuven in die begindagen van de Eerste Wereldoorlog te verduren kreeg.

Het SALSA!-cahier is vanaf 4 juli te koop voor 20 euro (of 16 euro voor SALSA!-leden) bij Toerisme Leuven, Boekhandel Peeters en in de leeszaal van het stadsarchief.

Bookmark and Share

Er is 1 reactie op “Expo ‘Gebroken Gevels’ en Salsa!-cahier herdenken een stad in puin”

Wandeling Leuven brandt « Leven in Leuven
(on juni 8th, 2014 at 23:41)

[…] de hand van de fotodoeken “gebroken gevels” in de stad krijg je al een sterke indruk van de aangerichte ravage. Maar hoe beleefden de […]