50 jaar Marokkaanse en Turkse migratie in Leuven

De dienst diversiteit van de stad Leuven organiseert in samenwerking met verschillende partners een brede waaier aan activiteiten om 50 jaar Marokkaanse en Turkse migratie in de kijker te zetten.

In 2014 is het exact 50 jaar geleden dat België met Marokko en Turkije akkoorden sloot over arbeidsmigratie. De economie in ons land draaide op volle toeren en had nood aan vele sterke handen. Zowel België als de herkomstlanden van de toenmalige gastarbeiders zijn sindsdien voorgoed veranderd.

De dienst diversiteit en enkele partners organiseren verschillende activiteiten waarbij je telkens op een andere manier kennismaakt met 50 jaar migratie.

Wandeling Thee bij de buren – 5 en 22 juni
Wandel op 5 en 22 juni mee en ontdek de verhalen van onze Marokkaans-Leuvense buren! Nadien word je verwend met thee en koekjes.
De wandeling start bij Al Ihsaan. Daar vertellen enkele jongeren over de werking van de moskee. Vervolgens hoor je het verhaal van twee Marokkaanse zussen die hier een kapsalon uitbaten. Ze leggen uit hoe het was om als kinderen van een gastarbeider op te groeien in Leuven in de jaren ’80. De wandeling eindigt in theehuis Medina waar uitbater Akkacha Benazzouz getuigt hoe hij als een van de eerste Marokkanen in Leuven zijn weg zocht in de jaren ’60.
Inschrijven kan op diversiteit@leuven.be of 016 27 28 80.

Cartoonexpo – van 5 tot 20 juni
Ontdek mooie of grappige cartoons in de etalages van 45 handelaars in en rondom de Parijsstraat en de Mechelsestraat.
Op 21 juni (de Langste Dag) worden alle cartoons samen tentoongesteld in de wandelzaal van het stadhuis.

In het najaar volgt een tweede reeks activiteiten met lezingen, films, theatervoorstellingen, een concert …

Je vindt het programma op facebook.com/diversiteit.leuven.

Benieuwd wat zich in de rest van Vlaanderen afspeelt rond 50 jaar migratie? Neem dan zeker een kijkje op www.uitinvlaanderen.be/50-jaar-migratie.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.