Nominaties Leuvense toneelprijzen 2014

Dat Leuven gezegend is met een rijk theaterleven, is welbekend. Elk jaar worden er tientallen amateurproducties gemaakt die op grote bijval en belangstelling kunnen rekenen. De beste producties worden aan het eind van het theaterseizoen bekroond met de Leuvense Toneelprijzen. Zopas maakte de jury de genomineerde producties en acteurs van het seizoen 2013-2014 bekend. De namen van de winnaars worden onthuld op zaterdag 14 juni.

Op zaterdag 14 juni deelt de jury namens stad Leuven opnieuw drie toneelprijzen uit: de Kleine Prinsprijs lauwert de beste jongerenproductie van het seizoen, de Euripidesprijs is de prijs voor de beste toneelproductie en het Fiere Margrietjuweel bekroont – al sinds 1956! – de beste individuele acteerprestatie.

Voor de Kleine Prinsprijs zijn de volgende producties genomineerd:

 • ‘Raspoetin’ van Kindertheater Stekelbaars
 • ‘Tien kleine visjes’ van TOVIKITO
 • ‘De tovenaar van Oz’ van Kindertheater Stekelbaars

Voor de Euripidesprijs zijn de volgende toneelverenigingen genomineerd:

 • Toneel 4 met ‘Stilte a.u.b.’
 • De Reynaertghesellen met ‘De heerlijkheid van Asten’
 • Willighe Vanckenis met ‘Dödsdansen’

Voor het Fiere Margrietjuweel zijn de volgende acteurs genomineerd:

 • Patrick Nackaerts voor zijn rol in ‘De heerlijkheid van Asten’ van De Reynaertghesellen
 • Kathleen Zwakhoven voor haar rol in ‘Dödsdansen’ van Willighe Vanckenis
 • Frans Dumortier voor zijn rol in ‘Dödsdansen’ van Willighe Vanckenis
 • Jan Vansantvoet voor zijn rol in ‘De jongens’ van Toneel4
 • Roel Lauwens voor zijn rol in ‘The thing about men’ van Musicalcompagnie Mithe

De Leuvense Toneelprijzen zijn een initiatief van de directie cultuur en 30CC, met de steun van stad Leuven.

De prijzen worden toegekend op basis van het grondige en gedetailleerde werk van de zes juryleden: Jos Oleo, Georges Christens, Marc Smet, Marie Goossens, Yolanda Mattheus en Karen Crabbé. Zij beoordeelden dit seizoen niet minder dan 26 producties!

Cabaretier Lennaert Maes presenteert ook dit jaar deze feestelijke avond. Samen met Andries Boone zorgt hij tevens voor enkele leuke muzikale intermezzi. Beide heren brachten afgelopen jaar het opgemerkte ‘Iet me ziel’ uit, hun muzikale ode aan Leuven, zijn kleurrijke figuren en (recente) geschiedenis.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.