Wordt meter/peter van een Leuvense boekentil

Eind 2014 plaatst de stad tien boekentillen in verschillende Leuvense buurten. De leerlingen ‘houtbewerking’ van het VTI ontwierpen en maken de boekentillen. De buurtbewoners personaliseren de tillen en een meter of peter houdt een oogje in het zeil.

Een jaar geleden zette Pieter Gasia een boekenbibliotheekje in de buurt van zijn huis in de Hoegaardsestraat. Pieter: “Iedereen kan er een boek uit nemen. Eenmaal gelezen, zet je het boek terug of je zet een ander boek in de plaats. Dankzij de boekentillen delen mensen wat ze toch teveel hebben en verrijken ze hun buurt op een leuke en eenvoudige manier. Hoewel de boekentil er nog niet lang staat, maken veel buurtbewoners er gebruik van en zijn de reacties enthousiast. Daarom leek het mij leuk om het initiatief uit te breiden over gans Leuven.”

Pieter contacteerde de dienst gebiedsgerichte werking van de stad. Die was meteen erg enthousiast en contacteerde het Vrij Technisch Instituut (VTI) van Leuven voor het ontwerp en de productie van de boekentillen.

Bart Meneve, leraar in het VTI: “Ik maakte een eerste ruw ontwerp. Daarna startten de leerlingen van het zesde jaar houtbewerking met de concrete uitwerking van de verschillende onderdelen van het project. Het prototype is nu klaar. Volgend schooljaar zullen dezelfde leerlingen de boekentillen produceren. Het leuke aan dit project is dat we met de leerlingen hebben kunnen praten over de functie van de boekentillen in het sociale weefsel: wat is het doel van de boekentillen, hoe werkt ‘ruilen’ in een consumptiemaatschappij, wat is de invloed van ‘delen’ voor een gemeenschap, hoe zet je mensen aan tot ‘delen’ …”

Wordt meter/peter van een boekentil!
De tien boekentillen moeten terechtkomen in verschillende buurten verspreid over de stad. Daarom doet de stad een oproep voor meters en peters voor de boekentillen. De meter of peter zorgt, samen met de stad, voor de plaatsing van de boekentil. Hij of zij kan de boekentil samen met enkele buurtbewoners, verven of inkleden, hij of zij houdt een oogje in het zeil, houdt de boekentil op orde, vult aan …

Schepen Bieke Verlinden: “Deze oproep past echt binnen een gezellige, gezinsvriendelijke en klimaatneutrale stad. Uniek is dat het idee gegroeid is vanuit een bewoner. Het werd opgepikt en ondersteund door de dienst gebiedsgerichte werking van de stad. Nu tillen we het idee samen naar een breder niveau. De boekentil geeft boeken en tijdschriften een nieuw leven. Maar evengoed zal de til een nieuwe ontmoetingsplaats worden, waar buren mekaar op een andere manier leren kennen of wel eens over andere zaken zullen kletsen dan het weer.”

Buurtcollecties
De boeken- en tijdschriftcollecties komen van de mensen in de buurt zelf. Zo krijgt elke buurt een collectie die past bij zijn bewoners. Vaak krijg je zo ook boeken die zelfs niet meer in de boekhandel of de bibliotheek verkrijgbaar zijn.

Het is natuurlijk niet de bedoeling om stapels oude boeken of tijdschriften in de boekentil te kieperen, maar wel dat ene boek of tijdschrift dat je graag deelt met anderen.

Concreet

  • Afmetingen: 50 cm x 80 cm
  • Blank, FSC-gelabeld hout met een plastieken klep met stang
  • Elke boekentil mag worden gepersonaliseerd door de buurtbewoners: een laagje verf of vernis, stickers … .
  • Twee buurtbewoners worden meter of peter en zijn verantwoordelijk voor de boekentil.
  • Enkele criteria: de meter of peter verzamelt minstens twaalf handtekeningen van medestanders in de straat en zoekt een geschikte locatie.
  • De eerste tien aanvragers die voldoen aan de criteria krijgen een boekentil in 2014. Ze zullen klaar zijn in december.
  • De tillen werden ontworpen en worden geproduceerd door de leerlingen van het VTI.
  • Indien nodig, kan er een slot aan de boekentil worden gehangen.

boekentil

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.