Leuven BEEfriendly

De Leuven BEEfriendly facebookpagina wil projecten met stadsbijen in en rond Leuven promoten. De initiatiefnemers willen van stad en haar omgeving een groene oase maken voor bijen, dieren en mensen.

Het is algemeen bekend dat de bijen moeilijke tijden doormaken. De bijensterfte haalde de voorbije jaren regelmatig het nieuws. Onderzoek wijst uit dat er niet één oorzaak te vinden is maar dat zowel parasieten, bacteriën, virussen, schimmels, gisten, pesticiden, imkermethodes enz. aanleiding kunnen zijn van de sterfte.

Het feit dat de bijen, in tegenstelling tot vroeger, zo gevoelig zijn geworden voor al die zaken wijst erop dat er wat schort met hun immuunsysteem. Hun afweersysteem tegen indringers staat niet meer op peil. De jonge bij bouwt die weerstand op dankzij een goede ontwikkeling en door een goede voeding met de levensnoodzakelijke elementen zoals eiwitten, aminozuren, vetzuren, vitamines en mineralen.

Bijen halen hun voedsel enkel uit het stuifmeel van de bloemen. Daarom hebben ze continu een grote hoeveelheid aan divers stuifmeel nodig. De hoeveelheid en verscheidenheid van de wilde flora werden door menselijk toedoen echter zover teruggedrongen dat er op veel tijdstippen in het jaar voor de bijen weinig tot niets te rapen valt.

De leden van deze facebookgroep willen de natuur een handje helpen. Iedereen kan zijn steentje bijdragen om de bijenpopulatie te helpen door bloemen en planten aan te planten die goed zijn voor bijen en niet behandeld zijn met insecticiden en pesticiden.

beefriendly

Wie wat meer te weten wil komen over bijen kan deelnemen aan het Natuurpuntevent over stadsbijen op 22 juni om 10u. Plaats van samenkomst: hoofdingang station Leuven voetgangerstunnel (kant centrum).

Bookmark and Share

Er zijn 2 reacties op “Leuven BEEfriendly”

Marie-Hélène Deploige
(on juni 18th, 2015 at 12:37)

Ik denk dat het natuurpunt event dat onderaan het artikel vermeld staat nog van vorig jaar is ? Maar geen nood ook bij Leuven BEEfriendly kan je informatie krijgen over wat jij als burger kan doen om de bijen te helpen. We zoeken vrijwilligers, die willen meehelpen bij het educatieve deel van het project en ook imkers, die interesse hebben om een coöperatieve mee op te richten.

 
Carolien Coenen
(on juni 18th, 2015 at 13:01)

Dit artikel dateert dan ook van 2014. ;-) Nieuwe evenementen kondigen wij graag aan. Save the bees!