Leuvense toneelprijzen uitgereikt

Met de uitreiking van de Leuvense Toneelprijzen werd zondagavond het slotakkoord geplaatst van een vruchtbaar Leuvens theaterseizoen. Frans Dumortier werd als beste acteur bekroond met het Fiere Margrietjuweel, de Kleine Prinsprijs ging naar Kindertheater Stekelbaars en De Reynaertghesellen wonnen de Euripidesprijs voor de beste volwassenenproductie.

Leuven is al vele decennia gezegend met een rijk theaterleven. Het afgelopen seizoen kon de onafhankelijke jury maar liefst 26 verschillende voorstellingen van Leuvense gezelschappen bijwonen en beoordelen. Het waren stuk voor stuk producties die getuigen van een nooit aflatend enthousiasme, zowel op als naast de scène.

Eerste winnaar van de avond was Kindertheater Stekelbaars. Hun productie ‘Raspoetin’ werd bekroond met de Kleine Prinsprijs voor de beste jeugdtheaterproductie. Deze erkenning is tevens goed voor een geldbedrag van 500 euro.

De beste volwassenenproductie, bekroond met de Euripidesprijs en een bedrag van 1.000 euro, was het afgelopen seizoen ‘De heerlijkheid van Asten’, in een regie van Barbara Vandendriessche bij De Reynaertghesellen. Zij haalden het daarmee van de andere genomineerden, Toneel4 en Willighe Vanckenis, die een eervolle vermelding kregen en een geldbedrag van 350 euro.

De oudste Leuvense theaterprijs, het Fiere Margrietjuweel, bekroont al sinds 1956 de beste individuele acteerprestatie. Dit jaar wordt Frans Dumortier opgenomen in de eregalerij met de beste acteurs en actrices. Hij krijgt deze prijs voor zijn rol in ‘Dödsdansen’ bij Willighe Vanckenis.

Tijdens de feestelijke ceremonie beklemtoonde schepen Denise Vandevoort dat niet alleen het amateurtoneel in Leuven floreert, maar dat het hele culturele amateurlandschap goed scoort. “Het doet daarbij ook extra deugd dat we met een succesvol initiatief als ‘Amateurama’ de hele sector optillen en in contact brengen met een nieuw publiek. Naast de knappe voorstellingen van de vele verenigingen kijken we volgend seizoen dus zeker ook uit naar de derde ‘Amateurama’, van 23 tot en met 26 april 2015.”

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.