Eerste steenlegging hoofdzetel Davidsfonds en ‘The Village’

Als onderdeel van het project The Village, bouwt Hecta momenteel de nieuwe hoofdzetel voor het Davidsfonds. Het huidige gebouw in de Blijde Inkomststraat voldoet immers niet meer aan de normen van een moderne cultuurorganisatie. Het nieuwe hedendaagse gebouw aan het Quinten Metsysplein in Leuven is een voorbeeld van de dynamiek en innovatie binnen het cultuurnetwerk. Het zal bestaan uit zo’n 1.100 vierkante meter kantoorruimte, een tuin en ondergrondse parking voor auto’s en fietsen. Na de verhuis naar de nieuwe hoofdzetel draagt het Davidsfonds zijn oude gebouw over aan Hecta, dat er studentenkamers zal bouwen.

Het gerenommeerde, internationale architectenbureau Jaspers – Eyers Architects uit Leuven staat in voor het ontwerp van het ganse project.

Het totale project bestaat uit 7 afzonderlijke bouwblokken in het centrum van Leuven, op het terrein van de voormalige Studio Filmtheaters, met ruimte voor 246 studentenkamers, twee ondergrondse parkeergarages en talloze ondergrondse fietsenstallingen. De kern van de ontwerpvisie zit hem in de krachtige en functionele architectuur, gecombineerd met alle moderne comfort.

Alle ingrediënten zijn alvast aanwezig voor een bruisende cocktail tussen studeren en leven. Iedere leefunit bestaat uit maximum 15 kamers en beschikt over een volledig uitgeruste keuken met flatscreen TV. In het project bevindt zich daarenboven ook een ontspanningsruimte met allerhande faciliteiten voor de studenten. Doorheen het hele project werd gekozen voor duurzame materialen en een onberispelijke afwerking. De gebouwen voor de studentenhuisvesting worden volledig conform de voorschriften van de KU Leuven gerealiseerd.

Centraal tussen de gebouwen komt een groene long die ruimte biedt voor rust en ontspanning, zowel voor de studenten als voor de bewoners. Het groene binnengebied van meer dan 5.800 vierkante meter vormt de centrale ontmoetingsplek binnen het project. Hier worden verscheidene sport- en ontspanningsmogelijkheden voorzien. Daarenboven worden doorheen de tuin verschillende wandelpaden getrokken en her en der worden zit- en ligbanken verspreid. Aan de gemeenschappelijke ruimtes op het gelijkvloers worden terrassen gecreëerd om maximaal van de tuin te kunnen genieten.

Daarmee wordt dit project een verademing voor het hele stadscentrum.

Donderdag 19 juni legde schepenen Carl Devlies en Dirk Vansina, Kristof Vanfleteren, directeur van projectontwikkelaar Hecta en Peter Peene, nationaal voorzitter van het Davidsfond samen officieel de eerste steen voor het nieuwe hoofdkantoor van het Davidsfonds. Enkele sfeerbeelden:

De nieuwe hoofdzetel van het Davidsfonds zal volgens de planning klaar zijn in juni 2015. De studentenkamer zullen klaar zijn in september 2015 nog voor de start van het nieuwe academiejaar. Tot het zover is, daagt het Davidsfonds de buurtbewoners en iedereen die naar de bouwwerf komt kijken uit. Via een wedstrijd kan iedereen een suggestie doen voor een creatief ontwerp dat tijdelijk de gevel van de nieuwe Davidsfonds hoofdzetel zal sieren. Een slogan, een illustratie, een ontwerp, … Alles kan. Deelnemers kunnen hun ontwerp doorsturen naar info@davidsfonds.be. Meer info op de banners aan de bouwsite.

Bookmark and Share

Post een reactie