Eerste stap naar werkruimtes voor kunstenaars in Leuven

Cas-co vzw, stad Leuven en projectontwikkelaar ViRiX ondertekenden vandaag, dinsdag 24 juni, het contract voor de vrijgave van een gebouw in de Vaartstraat in Leuven. Dit gebouw zal ingezet worden als atelier voor beginnende en pas afgestudeerde kunstenaars. Atelierwerking is een essentieel onderdeel van het Leuvense kunstenaarsbeleid.

Cas-co vzw wil beginnende en pas afgestudeerde kunstenaars ondersteunen in hun artistieke ontwikkeling. De atelierwerking zet in op het voorzien, het ontwikkelen en het beheren van kwaliteitsvolle en betaalbare werkruimtes voor kunstenaars. Nu trekken nog te veel kunstenaars weg uit Vlaams-Brabant naar plekken waar het wel betaalbaar is. Dit contract is een eerste stap in de opvulling van een lacune.

“In Leuven zijn er al een pak initiatieven ter ondersteuning van kunstenaars. Maar op het vlak van werkplekken en ateliers zijn er lacunes. Daarom is het kunsten-en kunstenaarsbeleid in het bestuursakkoord 2013-2018 een essentieel element om het creatief imago van de stad te versterken. Dit initiatief is één van de concrete stappen die we zetten”, zegt Denise Vandevoort, schepen van cultuur. “Zo nam ik in het bestuursakkoord op dat de stad atelierruimtes zoekt en ter beschikking stelt aan kunstenaars uit Leuven, de regio of Vlaanderen.”

Luc Delrue, voorzitter van Cas-co en directeur van M-Museum Leuven: “M heeft op dit moment een eigen ‘kleinschalig’ atelierbeleid waarbij jonge kunstenaars een begeleiding krijgen in hun ontwikkeling als kunstenaar. Voor de verdere groei van een volwaardig kunstenaarsbeleid in Leuven is er nood aan atelierruimtes. De combinatie van beide inzetten moet ervoor zorgen dat de relatie met beeldende kunstenaars uitgediept en versterkt wordt en een lange termijnperspectief krijgt. Dit is essentieel voor de verdere groei van M en de geloofwaardigheid van M als internationaal relevante actor in het kunstenlandschap.”

ViRiX stelt het gebouw gratis ter beschikking nadat er voor zo’n € 80.000 aanpassingswerken worden uitgevoerd. Zo voldoet het gebouw aan een aanvaardbaar niveau van comfort en veiligheid. “Kunst en cultuur is een onmisbaar onderdeel van onze samenleving. Als maatschappelijk verantwoordelijk ondernemer wil ik een steentje bijdragen aan de ontwikkeling van de infrastructuur die de creatieve geesten nodig hebben om zich uit te leven. Omdat ViRiX in Leuven mooie projecten kon realiseren en nog steeds realiseert is het met groot genoegen dat ik de kunst/cultuurwereld in deze stad een duw in de rug geef.” zegt Vic Haenen, gedelegeerd bestuurder van ViRiX.

IMG_3232

IMG_3275

IMG_3280

IMG_3281

Bookmark and Share

Er is 1 reactie op “Eerste stap naar werkruimtes voor kunstenaars in Leuven”

Tentoonstelling Sarah De Vos in Cas-co « Leven in Leuven
(on maart 26th, 2015 at 8:52)

[…] gelegenheid van de opening van Cas-co presenteert Sarah De Vos een nieuwe reeks schilderijen. Iedereen is welkom op de tentoonstelling […]