[recensie] Alle beroemde schrijvers drinken (behalve ik) – Aag Vernelen

Alle beroemde schrijvers drinken (behalve ik)‘ is een kinderboek geschreven vanuit het standpunt van de bijna twaalfjarige Floor. Floor wil later een beroemde schrijver worden, net als haar vader. Floor schrijft daarom al haar belevenissen neer in een schrift, pardon, boek. En dat zijn er best veel, voor zo’n jong meisje. Floor worstelt met de scheiding van haar ouders die onlangs uit mekaar gegaan zijn. Elk weekend gaat ze naar haar vader die sinds de scheiding geen letter meer op papier krijgt. Floor probeert hem te helpen, maar de demonen van de drank lijken de overhand te krijgen.

Floor idealiseert haar vader en vergoelijkt voor haarzelf zijn alcoholverslaving, maar als het steeds slechter met haar vader gaat, wordt het ook moeilijker voor Floor om de schone schijn op te houden en dreigt het web van leugens dat ze zelf gespannen heeft te ontrafelen. Bovendien wordt ze verliefd op een jongen, maar zal hij voor haar kiezen of voor haar populaire vriendin die al volop in de pubertijd zit?

‘Alle beroemde schrijvers drinken (behalve ik)’ is erg vlot geschreven. Ik vond het een erg pakkend verhaal en zat helemaal mee in de leefwereld van Floor die tegen beter weten in haar vader op een voetstuk plaatst, waarvan hij constant naar beneden tuimelt. Heel mooi en herkenbaar geschreven, ook voor kinderen die geen alcoholische vader hebben. Dat Aag Vernelen zich voor enkele scènes op haar eigen ervaring met een alcoholverslaafde heeft gebaseerd, maakt dat het boek heel waarheidsgetrouw aanvoelt.

Het is gelukkig niet alleen kommer en kwel in het boek. De interactie tussen de twee erg verschillende vriendinnen is vaak grappig en zorgde voor flashbacks naar mijn eigen jeugd. En het thema van de eerste verliefdheid is ontroerend en universeel herkenbaar. Ook de vormgeving van het boek vond ik erg knap, met foto’s en illustraties die het verhaal ondersteunen. Een boek om in één ruk te verslinden.

Over de auteur
Aag Vernelen is geboren in Leuven in 1980. Als kind woonde ze in Aarschot, maar ze groeide ook op in Wezemaal. Daar ging ze naar school en vingen haar grootouders haar na schooltijd op, samen met haar neefjes en nichtjes.

Aag studeerde Bio-ingenieurswetenschappen en Psychologie aan de KU Leuven. In haar studententijd volgde ze heel wat schrijfcursussen. Eén daarvan was ‘autobiografisch schrijven’, waarin ze ontdekte dat haar eigen kindertijd een prachtige bron van inspiratie was.

Zo kreeg Aag de smaak van het schrijven echt te pakken en ze begon verhalen voor kinderen te schrijven. Haar debuut, de eerste lezer Een plek naast de sla, verscheen in het najaar van 2010. Ondertussen heeft ze zes boeken op haar naam staan.

Floor

Praktisch
Alle beroemde schrijvers drinken (behalve ik!)
Auteur: Aag Vernelen
Leeftijd: 10+
Prijs: € 14,95
ISBN: 9789058389442
Uitgeverij: De Eenhoorn

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.