zoMerfilms in de binnentuin van M

Deze zomer kan je in de binnentuin van M terecht voor enkele boeiende zomerfilms. Een samenwerking met Cinema Zed.

Happiness – Zaterdag 9 augustus – 22:00
Thomas Balmès / Finland, Frankrijk / 2013 / 1u 16min / Bhutanees gesproken, Engels ondertiteld
In het mini-staatje Buthan is nauwelijks industrie en elektriciteit was er lang geen vanzelfsprekendheid. Pas in 1999 kondigde koning Jigme Singye Wangchuk de intrede van televisie en internet aan Voor de kleine dorpjes in het Himalayagebergte betekende dit een revolutie. De achtjarige Peyangki wil dolgraag zijn eigen televisie. Samen met zijn oom trekt hij op driedaagse reis naar de hoofdstad op er een te kopen.

Deze wondermooi in beeld gebrachte fly-on-the-wall documentaire schetst een indringend beeld over de invloed van technologische veranderingen op een plek waar de tijd is blijven stilstaan. ‘Happiness’ is een cinematografische parel die op DOCVILLE 2014 de Juryprijs won voor Beste Internationale Documentaire.

Belgique Martyre
Zaterdag 16 augustus – 22:00
Charles Tutelier / België / 1919 / 1u09 min / Nederlandstalige tussentitels / Live-begeleid op piano door Jacques Motmans | Filmklassieker met live pianobegeleiding

1914. Wanneer vader door het Belgische leger wordt gemobiliseerd voor de strijd tegen het oprukkende Duitse leger, komt de zorg voor de ouderlijke boerderij in de handen van zijn zoon Robert. De gruwel van de oorlog slaat hard toe: het Duitse leger vermoord zijn moeder en zijn grootvader en het hele dorp en de boerderij gaat in de vlammen op. Robert besluit zijn vader te gaan zoeken aan het front…

Belgique Martyre, de eerste Belgische na-oorlogse langspeelfilm, wordt het materlarenverhaal van “poor little Belgium” verteld. In de film, die geproduceerd werd nog voor het Verdrag van Versailles onderhandeld werd, werden de misdaden van de Duitsers sterk in de verf gezet; België hoopte immers op een gunstige regeling bij de onderhandelingen. Cinematek bracht een gerestaureerde versie van de film uit. Pianist Jaques Motmans verzorgt de live begeleiding.

De film wordt voorafgegaan door de korte documentaire “de Brand van Leuven” (Fonk Vzw / 2014 / 35 min)

www.zomerfilms.be
www.facebook.com/zomerfilms

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.