Herontdek de kruidtuin van Leuven door de ogen van Andreas Vesalius

Vijfhonderd jaar geleden werd Andreas Vesalius geboren. In 1543 werd hij wereldberoemd met de uitgave van De Humani Corporis Fabrica, een 7-delig boek over de bouw van het menselijk lichaam, prachtig geïllustreerd met 300 prenten. Dit werd zijn absolute meesterwerk en maakte hem tot grondlegger van de anatomie en de moderne geneeskunde. “Veel minder bekend is dat Vesalius ook een enorme kennis van de kruiden- en plantengeneeskunde had,” zegt schepen van cultuur, Denise Vandevoort. Dit aspect van Vesalius zet de alumnivereniging Farmaleuven (KU Leuven) in de kijker met een tentoonstelling die heel toepasselijk in de Oranjerie van de Leuvense kruidtuin wordt georganiseerd.

Als voorsmaakje op de activiteiten rond 500 jaar Vesalius in het najaar wil de alumnivereniging Farmaleuven Vesalius als kenner van kruiden en planten belichten. Veel van de geneesplanten die Vesalius gebruikte, zijn gekend dankzij zijn brieven aan bevriende zieken. In de tentoonstelling in de Oranjerie van de Leuvense kruidtuin heet Farmaleuven de bezoekers welkom in een 16de-eeuwse kruidenapotheek. Als een soort laboratorium met ‘eigentijdse’ apparatuur laat deze apotheek zien hoe de vele geneeskrachtige kruiden verwerkt werden tot geneesmiddelen. Je ontdekt welke kruiden in de 16de eeuw werden gebruikt. Ook in de Kruidtuin zelf worden de kruiden waarmee Vesalius werkte aangeduid voor de bezoeker. De geneeskracht van planten is nog steeds actueel. Twee hedendaagse producenten van medicinale kruiden en theeën, Tilman en Madaus, tonen daarom enkele van hun producten in de expo.

Farmaleuven diende voor dit project een subsidieaanvraag in bij KU[N]ST Leuven vzw en de stad Leuven. Sinds 2010 heeft de stad Leuven een reglement dat organisaties en individuen de kans biedt om financiële steun te krijgen voor de uitwerking van een cultureel erfgoedproject. Extra aandacht gaat daarbij naar het ondersteunen van vrijwilligersgroepen. De stad Leuven vindt het belangrijk om vrijwilligers die zich belangeloos inzetten voor het erfgoed van de stad, te ondersteunen. Deze tentoonstelling werd dan ook helemaal uitgedacht en opgebouwd door een groep vrijwilligers van Farmaleuven en van HistarUZ, het historisch archief van de universitaire ziekenhuizen. Ook een groot deel uit de rijke collectie die Farmaleuven sinds 1970 verzameld heeft – van oude instrumenten voor het bereiden van geneesmiddelen, oude verpakkingen, standflessen tot de apotheekmeubelen uit 1880 – is te zien in de tentoonstelling.

Apotheker Guy Gilias van Farmaleuven publiceerde naar aanleiding van deze expo de brochure Kruidengeneeskunde ten tijde van Andreas Vesalius. Nederlandse vertaling en ontsluiting van de gebruikte plantaardige geneesmiddelen in de Consilia (1542-1562) van Andreas Vesalius. Hij beschrijft Vesalius als kenner van medicinale planten en belicht de passages waarin hij een behandeling met planten aanraadt. Deze brochure is voor 2 euro te koop op de tentoonstelling.

Daarnaast ontwikkelde Mooss vzw een zoek- en doeboekje waarmee gezinnen met kinderen tussen 6 en 12 jaar op ontdekking kunnen gaan in de tentoonstelling en de kruidtuin. Dit boekje is gratis te verkrijgen in de Oranjerie van de Kruidtuin.

Praktisch
De kruidengeneeskunde van Andreas Vesalius loopt van 5 juli 2014 tot en met 28 september 2014 in de Oranjerie van de Kruidtuin en is gratis te bezoeken van dinsdag tot en met zondag, telkens van 14 tot 18 uur.

De tentoonstelling is een voorsmaakje voor de andere activiteiten rond 500 jaar Vesalius. Tussen 1 oktober 2014 en 18 januari 2015 kruipt Vesalius onder je huid in Leuven. Hoogtepunt is ongetwijfeld de expo in M-Museum Leuven. Meer info vind je op www.vesaliusleuven.be.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.