Succesvolle Leuvense Boekensteunactie van Damiaan Vandaag

De allereerste Leuvense Boekensteunactie is alvast geslaagd. Na drie maanden campagne heeft Damiaan Vandaag maar liefst 35% meer dan het gehoopte bedrag binnengehaald. Deze krachttoer was enkel mogelijk dankzij de enthousiaste steun van talrijke gulle gevers. Meer dan honderd donateurs brachten in totaal 7.200 euro bij elkaar, meer dan het vooropgestelde bedrag van 5.350 euro. “Dankzij al deze donateurs kan de restauratie van dit bijzondere muziekhandschrift nu van start gaan” aldus schepen van cultuur, Denise Vandevoort.

Op 8 april 2014 werd het startschot gegeven voor de allereerste Leuvense actie in het kader van Boekensteun, het crowdfundingsproject van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek. Damiaan Vandaag riep via Boekensteun.be op om een zeldzaam muziekhandschrift, dat eerder werd ontdekt in de Damiaancollectie van de Paters Picpussen, te helpen redden. Het handschrift, opgerold in pandanusbladeren, is in slechte staat, maar biedt een uitzonderlijke blik op hoe er in de 19de eeuw muziek werd gemaakt in de katholieke missie op Hawaii en Molokai.

Via Boekensteun hoopte Damiaan Vandaag niet alleen op een zorgvuldige restauratie van het handschrift, maar ook op een muzikale herleving. Binnen de twee maand werd het gehoopte bedrag van 5.350 euro bereikt. Nog een maand later staat de teller op 7.200. Dat is een fantastisch eindresultaat. Damiaan Vandaag bedankt daarom uitdrukkelijk alle donateurs!

De restauratie van het muziekhandschrift kan nu van start gaan. Van september 2014 tot maart 2015 krijgt het een deskundige conservatie- en restauratiebehandeling in het atelier van Myriam Van Herck. Nadien, in het voorjaar van 2015, wordt het gerestaureerde handschrift aan het publiek voorgesteld. Dat gebeurt enerzijds met een tentoonstelling van zaterdag 9 mei tot eind juni 2015 in de foyer van KADOC (Vlamingenstraat 39, Leuven). Deze expo toont het gerestaureerde handschrift en geeft een eerste stand van zaken over de inhoud van het handschrift in het bijzonder en de muziek en missie in het algemeen.

Anderzijds staat een bijzondere muzikale uitvoering gepland op 9 mei 2015, om 20.00 uur in de kapel van KADOC. Damiaan Vandaag werkt hiervoor samen met Resonant (Vlaams Centrum voor Muzikaal Erfgoed), het Leuvense koor Camerata Aetas Nova en stadssopraan Noémie Schellens. Samen zullen zij dit handschrift opnieuw laten klinken speciaal voor de donateurs.

Ook het verdere, diepgravende onderzoek rond het handschrift krijgt door deze Boekensteuncampagne een grote impuls. Vooral Resonant levert hiertoe een onmisbare bijdrage en brengt het handschrift in het blikveld van het academisch-wetenschappelijke onderzoek. Het extra ingezamelde geld zal dan ook nuttig besteed worden aan de digitalisering en ontsluiting van het handschrift, de professionele opnames van het geplande concert en het wetenschappelijke onderzoek van het handschrift.

handschrift

Via www.boekensteun.be/damiaanvandaag kan je je blijvend informeren over de restauratie en het onderzoek van dit unieke Hawaiiaanse muziekhandschrift.

Bookmark and Share

Er is 1 reactie op “Succesvolle Leuvense Boekensteunactie van Damiaan Vandaag”

Hawaiiaans muziekhandschrift schittert opnieuw in concert en expo « Leven in Leuven
(on juli 3rd, 2015 at 10:33)

[…] de succesvolle crowdfundingscampagne van Boekensteun.be en de giften van velen kon Damiaan Vandaag geld inzamelen voor de restauratie van een bijzonder […]