On-gehoord in Sint-Kwinten

Wie deze zomer langs de Sint-Kwintenskerk in de Naamsestraat wandelt, moet niet verbaasd opkijken als hij gitaarklanken van achter de anders zo stille kerkmuren hoort weerklinken. Gitarist Jan Wouters organiseert er voor de 19de keer gitaarrecitals onder de naam Er zit Muziek in Sint-Kwinten 2014. Het centrale thema van dit jaar is On-Gehoord…er verbergt zich iets meer dan een woord. Met dit thema zullen tijdens de vier verschillende gitaarrecitals de ‘on-gehoorde’ klanken van composities uit verschillende tijden en/of culturen centraal staan. De programma’s werden zo samengesteld dat er voor elk wat wils is, zowel voor de kenner als de leek.

On-gehoorde gitaarklanken
In 1994 kreeg Jan Wouters om gezondheidsredenen het advies om niet meer in het buitenland op te treden. Daarom nam hij toen het initiatief om in Leuven een reeks gitaarconcerten te organiseren, met het doel ze kleinschalig, (h)eerlijk en niet commercieel te houden: de gitaarmuziek (Jan zijn levenspassie) stond en staat op het voorplan. Iedereen is van harte welkom op deze bijzondere concerten, waar men rustig kan luisteren naar de natuurlijke klanken van de gitaar met haar rijk palet aan klankkleuren.

“Ik koos voor het thema On-Gehoord uit onvrede met het feit dat veel hedendaagse gitaarmuziek ‘on-gehoord’ blijft, zowel in concerten als in opnames. Sommige genres worden meer en meer ‘on-gehoord’ en komen bijgevolg niet meer aan bod omdat de markt overspoeld wordt door muziek met voornamelijk louter commerciële bedoelingen. Over de kwaliteit laat ik mij niet uit. Het is evenwel spijtig dat muziek die getuigt van vakmanschap steeds meer in de verdrukking geraakt.”, aldus Wouters. “Daarom besloot ik om ‘on-gehoord’ tot iets positiefs om te buigen. Na lang nadenken had ik een gedicht en dat werd uiteindelijk de leidraad voor de programma’s.” Het gedicht gaat als volgt:

JanWouters Ongehoord

Wat ik niet zeggen kan

en niet kan schrijven

zal ergens diep in mij

toch bij me blijven

Ongehoord

maar in een lieve duisternis

verbergt zich iets

dat meer dan woorden is.

(J.W.)

‘Oude muziek’, jazz, filmmuziek, volksmuziek (traditionals), evenals hedendaagse muziek zijn dit jaar een constante in de vier verschillende programma’s. Elk van de vier programma’s is dan ook anders opgebouwd. Het accent bij de keuze van ieder programma ligt vooral op de schoonheid van de muziek zelf, waardoor vele genres aan bod kunnen komen. Jan Wouters wil de luisteraars ook laten proeven van de prachtige muziek uit andere culturen. “Het is muziek die meestal ‘on-gehoord’ blijft, maar toch boeiend en interessant van klank is. In elk concert wordt via de muziek getracht een rustige en intieme sfeer te scheppen die meer zegt dan woorden”, zegt Wouters.

Dat deze jaarlijkse gitaarrecitals naar waarde worden geschat, bewijzen de talrijke positieve reacties van het publiek, dat bestaat uit zowel Leuvenaars als binnen- en buitenlandse toeristen. Elk jaar komen er buitenlandse toeristen speciaal naar Leuven om deze concerten te kunnen bijwonen.

Rondleiding
Ook deze editie kwam tot stand in samenwerking met de parochie Sint-Kwinten en de gids Lambert Juveyns, die van in het begin bijgedragen heeft tot het jaarlijks welslagen van dit project. Na elke recital geeft hij een interessante rondleiding, opgebouwd rond een bepaald thema. Dit jaar loodst hij het publiek door de geschiedenis van de Sint-Kwintenskerk en haar vele kunstwerken, waaronder het verhaal over de Zwarte Dood en de processie naar Neer-Waver.

 Praktisch

 • Wat?
  Er zit muziek in Sint-Kwinten 2014: ‘On-Gehoord…Er verbergt zich iets meer dan een woord.’
 • Wanneer?
  13 juli, 27 juli, 10 augustus en 24 augustus, telkens om 14u30.
 • Waar?
  Sint-Kwintenskerk, Naamsestraat 160, Leuven
 • Prijs:
  Gratis
 • Programma en info:
  www.janwouters.be
Bookmark and Share

Er is 1 reactie op “On-gehoord in Sint-Kwinten”

rie
(on augustus 12th, 2014 at 14:58)

Reeds 3 van de 4 recitals gehoord. Maar wat een uitgebreid, gevarieerd programma, en wat een muzikaliteit waarmee Jan Wouters ons zijn passie voor gitaar weet te delen.
Sterk aanbevolen!