The Styx – Skullmapping

Mijn eerste kennismaking met het Leuvense collectief Skullmapping was hun versie van de mythe van de Fiere Margriet in de Eikstraat tijdens Leuven in Scène 2012. Ik was toen erg onder de indruk van het resultaat van de artistieke samenwerking tussen Leuvenaars Antoon Verbeeck en Filip Sterckx. Ik schreef me deze editie van Leuven in Scène dan ook meteen in voor hun nieuwe project The Styx.

De programmabrochure omschreef The Styx als een multi-sensorische virtual realityervaring, wat mijn nieuwsgierigheid uiteraard erg prikkelde. Aan de ingang van de Predikherenkerk ruilde ik mijn toegangsticket in voor een gouden munt die me toegang zou verschaffen tot de Griekse onderwereld. Bij het binnenkomen in de ruimte waar mijn fantastische reis zou beginnen, mocht ik plaatsnemen op een bankje en kreeg ik een virtual realitybril en een koptelefoon opgezet. Ik voelde de grond onder mijn voeten wegzakken en kwam terecht in een andere wereld. Ik gaf mijn gouden munt aan de veerman en begon aan de reis over de Styx, de onderaardse rivier die de grens vormt tussen de onderwereld en het rijk der levenden. 360 rondom mij ontplooide zich een fabuleuze wereld. Ik voelde de koude druppels van de stalactieten op mij vallen, zag de lijken drijven van andere reizigers wiens overtocht minder goed was afgelopen, deinsde terug voor de hete adem van de draak en hoorde prachtige muziek die het einde van mijn reis aankondigde.

Een onvergetelijke ervaring die slechts tien minuten duurde, maar een blijvende indruk zal nalaten. Ongelooflijk blij dat ik de kans had deze absolute wereldprimeur mee te maken. The Styx is namelijk de allereerste voorstelling ter wereld die gebruik maakt van technologie uit de gamingwereld om je een multi-sensorische virtual realityervaring te geven. Wat mij betreft dé topvoorstelling van Leuven in Scène.

The Styx from Skullmapping on Vimeo.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.