Lancering van zonnetrein in Leuven

zonnetreinOp dinsdag 15 juli werd in Leuven de zonnetrein voorgesteld aan de pers. Het Gentse taxibedrijf V-Tax is de bezieler van dit innovatieve project waarbij een moderne, op zonne-energie aangedreven trein de mooiste plekjes die het Leuvens historisch patrimonium rijk is met elkaar verbindt.

De rit duurt ruim een uur. Tijdens de rit baant de zonnetrein zich een weg langs de belangrijkste historische gebouwen zoals het stadhuis, het Groot en het Klein Begijnhof, de colleges van KU Leuven in de Naamsestraat, maar de trein rijdt ook langs de Oude Markt, Groep T en de Vaartkom. Oud en nieuw Leuven komen dus aan bod. Vertrekpunt is het Monseigneur Ladeuzeplein. Er zijn evenwel ook op- en afstaphaltes aan Abdij van Park, het Groot Begijnhof en de brouwerij AB Inbev/Stella Artois.

Terwijl je geniet van het uitzicht in 360 graden, kan je ook een blik achter de gevels werpen door de beeldschermen binnenin de trein. Via luidsprekers krijg je alle nodige info over de bezienswaardigheden die je tijdens het parcours passeert. De uitleg wordt standaard in het Nederlands gegeven. Via het draadloze netwerk in de trein is het ook nog mogelijk de teksten in het Frans en Engels te beluisteren.

Schepen van toerisme Dirk Vansina : “Deze zonnetrein is een prachtige aanvulling op het bestaande toeristische aanbod. De toerist wordt nu gebracht naar plekken die wat verderaf liggen en te voet moeilijk te bereiken zijn zoals de Abdij van Park en het Groot Begijnhof, UNESCO-erfgoed. En ook de stadsvernieuwing aan de Vaartkom kan getoond worden.”

Koen Vancauwenberge: “Na een ritje op een elektrische trein in domein Puyenbroek kregen we bij V-Tax het idee om een dergelijk voertuig in te zetten om toeristen op een milieuvriendelijke manier te laten genieten van het stedelijk patrimonium. Daarop volgde een rondvraag bij verschillende steden en de stad Leuven is als eerste heel enthousiast op de kar gesprongen. Na een lange en intense voorbereidingstijd mag het resultaat er zijn. Mooi, interessant, ontspannend… het is een echte beleving.”

Bookmark and Share

Er is 1 reactie op “Lancering van zonnetrein in Leuven”

Pierre Steenberghen
(on juli 17th, 2014 at 3:08)

Een prachtig initiatief voor een bruisende stad als Leuven. Succes verzekerd. Zou zeker ook kunnen ontwikkeld worden in andere kunststeden/provinciesteden van Vlaanderen of in Brussel.