N-VA Leuven roept op om crowdfunding Piknik Musik te steunen

Drie weken voordat het Leuvense Piknik Musik van start gaat, verbreekt het Leuvens stadsbestuur de belofte om het festival te ondersteunen met 6.000 euro subsidie. Vreemd, vindt de Leuvense N-VA, maar het wordt nog vreemder wanneer schepen Verlinden volhoudt dat de stad het evenement ‘omarmt’ maar in alle talen zwijgt over de beloofde subsidie. N-VA ploos de begroting uit en vond een subsidiepost voor Piknik Musik en groen licht van de stadsdiensten. Toch blokkeert het schepencollege op 4 juli het beloofde geld zonder sluitende uitleg.

Mogelijk faillissement
De organisatie vreest een mogelijk faillisement door slecht weer en de extra kosten die het maakte om op vraag van de stad een culinair luikt toe te voegen. ‘Het is nooit netjes om beloftes te verbreken. Maar een stad die vrijwilligers die met een vernieuwend evenement de Leuvense zomer kruiden, opzadelt met een mogelijk faillissement is nooit gezien,’ zegt N-VA Leuven. ‘We storten dan maar zelf een symbolische bijdrage aan de crowdfunding voor het evenement en hopen dat vele Leuvenaars ons zullen volgen.’

Vernieuwend evenement
Piknik Musik zag vijf jaar geleden het licht en kreeg subsidies van de jeugddienst, later van de dienst cultuur van de Stad Leuven. Piknik Musik is geen puur commercieel evenement, iedereen mag zijn eigen drank en eten meebrengen. Je kan ook lekkers kopen bij de standjes van de lokale Leuvense horeca. De inkomsten van die standjes dienen o.a. om een buffer aan te leggen wanneer een editie in het water valt door slecht weer zoals in 2012 en 2013.

Subsidies beloofd en drie weken voor evenement ingetrokken…
Dit jaar vroeg de stad om een culinair luik toe te voegen. De extra kosten van o.a. de streetfood market op de Bruul zouden gedekt worden door een subsidie van 6.000 euro. Dat is althans wat de stad in april aan de organisatoren bevestigt. Begin juli, drie weken voor de eerste editie, krijgen de organisatoren te horen dat de stad van gedacht is veranderd. Weg subsidies. Als Leuven Actueel hier vorige vrijdag een column over pleegt, reageert schepen Verlinden. ‘Het lijkt [in de column] wel alsof de stad Piknik Musik niet wil steunen en dat is spijtig. We omarmen met veel trots het initiatief al van bij het prille begin.’

Terwijl ze in de begroting zijn ingeschreven
Het lijkt er nochtans inderdaad op dat de stad het initiatief niet langer wil steunen. Want wat schepen Verlinden niet vertelt is dat de stadsdiensten eind juni het licht op groen zetten én dat er een begrotingspost was voorzien voor het evenement (o.a. 2014002463 – creatieve projecten) bij cultuur, een bevoegdheid van partijgenoot schepen Vandevoort. Waarom die plotse wending in het dossier? De wegen van het Leuvense stadsbestuur zijn ondoorgrondelijk. Zeker als je weet dat Picknick in het Park dan weer wel kan rekenen op een jaarlijkse subsidie van 6.000 euro tot 2019 (begrotingspost 2014000296).

Niet de eerste keer
N-VA Leuven zal de bevoegde Schepen Vandevoort (en blijkbaar ook Verlinden) ondervragen over de manier waarop zij beleid voeren. Het is trouwens niet de eerste keer dat de Stad haar kar keert en vrijwilligers voor de rekening laat opdraaien. In december pas liet de stad jeugdverenigingen weten dat ze vanaf januari niet langer konden rekenen op een vergoeding voor het ophalen van oud papier. Een flinke streep door de rekening van een heel aantal jeugdorganisaties.

Crowdfunding
Omdat de organisatoren van een waardevol evenement niet meteen geholpen zijn met een interpellatie van het bestuur, roept N-VA Leuven op om Piknik Musik te ondersteunen via crowdfunding. Dat kan via www.crofun.be waar de organisatoren een pagina voor Piknik Musik hebben aangemaakt. ‘We zetten de oproep op onze website en we doen alvast een symbolische duit in het zakje. En we hopen dat vele Leuvenaars dat met ons zullen doen en uiteraard ook afzakken naar de Bruul op 27 juli en het provinciaal domein op 10 augustus.’

Bookmark and Share

Er is 1 reactie op “N-VA Leuven roept op om crowdfunding Piknik Musik te steunen”

Piknik Musik zomert verder « Leven in Leuven
(on augustus 5th, 2014 at 23:07)

[…] Een dikke week geleden zag Piknik Musik nog een lokale subsidie wegvallen. Maar het zomerevenement werd door vele handen opgevangen: sponsors sprongen in de bres, Leuvenaars lieten zich horen op sociale media en trouwe picknickers steunden hun favoriet zomerevenement via crowdfunding. […]