Leuvense reus Hertog Jan teruggevonden!

In de oude bottelarij in de Sluisstraat stootte André Cresens onlangs toevallig op de reus Hertog Jan. Er werd nochtans al 1,5 jaar naar deze Leuvense reus gezocht. Tot nog toe wist niemand waar hij zich bevond. De reus is momenteel in slechte staat en zal gerestaureerd moeten worden. “De stad Leuven geeft Hertog Jan nu een tijdelijk veilig onderkomen in een van de stadsmagazijnen”, benadrukt schepen van cultuur Denise Vandevoort. “Binnen de Leuvense Jaartallen wordt bekeken welk Jaartal deze reus zal adopteren”, vervolgt schepen van feestelijkheden Dirk Vansina. De Mannen van 73 hebben dankzij hun reuzin Fiere Margriet (°2013) en de twee edities van ReuzeLeuven nieuw leven gebracht in de Leuvense reuzencultuur. “Samen met de Jaartallen willen we ook als stad de Leuvense reuzentraditie verder ondersteunen”, aldus de schepenen Vandevoort en Vansina.

Toevallige vondst
Leuvenaar André Cresens, kenner van het Leuvense industriële en wetenschappelijke verleden en auteur van ‘De Leuvense Vaart. Van de Vaartkom tot Wijgmaal. Aspecten uit de industriële geschiedenis van Leuven’ werd door projectonwikkelaar ViRiX gecontacteerd om bijkomende historische informatie terug te vinden. ViRiX, die de voormalige Inbev-site omvormt tot de nieuwe stadswijk DijleDelta met plaats voor appartementen, woningen en studentenhuisvesting, wilde via hem ook een goede bestemming zoeken voor het oude brouwerijmateriaal dat zich nog ter plaatse op de site bevond. Zoekend naar dit brouwerijerfgoed stootte Cresens dus op de drie delen van een reus. In samenspraak met Paul Vranckx (Buurtwerking Groot Redingenhof die eigenaar is van de reus Jan Van den Graetmolen) en Olivier Roland (Mannen van 73, organisatoren van ReuzeLeuven) werd de reus geïdentificeerd. Het zou inderdaad gaan om de verloren gewaande reus Hertog Jan.

Geschiedenis reus Hertog Jan
Reus Hertog Jan, genoemd naar hertog Jan I (°Leuven, 1252), kwam 26 jaar geleden tot leven. Hij werd in 1988 geschonken door de toenmalige VVV aan de Volkskunstgroep Reuzegom, Gilde van Sinte Barbelen A° 1488, ter gelegenheid van de 500ste verjaardag van de stichting van de oorspronkelijke gilde. In 1958 werd deze gilde heropgericht en werd de titel ervan overgedragen aan Reuzegom. Vanaf dat moment heeft de erg actieve afdeling kruisboogschieten de tradities van deze vroegere gilde Sinte-Barbelen verder gezet. Anderhalf jaar geleden, naar aanleiding van ReuzeLeuven, zocht Paul De Belder al naar kandidaten die reus Hertog Jan zouden willen adopteren. De werking van Volkskunstgroep Reuzegom is te uitgebreid om ook te voorzien in de zorg voor en traditie rond reus Hertog Jan. Door zijn vraag kwam aan het licht dat de reus die verwacht werd opgeslagen te zitten in een van de Leuvense stadsmagazijnen, daar nooit was geraakt.

Toekomst
Gelukkig is hij nu terecht. Maar hij bevindt zich in slechte staat en zal in de nabije toekomst gerestaureerd moeten worden. Ondertussen krijgt hij een veilig onderkomen in het stadsmagazijn. Vanaf nu kan de zoektocht actief worden verder gezet om een vereniging te vinden die kandidaat is om reus Hertog Jan te adopteren. De Mannen van 73 hopen alvast dat er binnen de Jaartallen kandidaten zijn. Dankzij hun nieuwe reuzin Fiere Margriet en de twee voorbije edities van ReuzeLeuven hebben zij de reuzencultuur in de stad terug op de kaart gezet. De stad Leuven wil de Jaartallen ook in de toekomst ondersteunen om de reuzentraditie voort te zetten.

2374

2370

Bookmark and Share

Er is 1 reactie op “Leuvense reus Hertog Jan teruggevonden!”

Erfgoeddag trekt 7396 bezoekers in Leuven « Leven in Leuven
(on april 24th, 2016 at 23:46)

[…] oorkonde mee waarin staat dat ze 1000 euro storten voor de vernieuwing van de gehavende reus Hertog Jan, die samen met de 3 andere Leuvense reuzen voor het eerst in het stadhuis werd tentoongesteld. […]