Parkeerkunst op het Herbert Hooverplein

Kan kunst een gedragswijziging stimuleren? De stad Leuven roept samen met de Vlaamse overheid op om parkeerplaatsen voor mensen met een handicap te respecteren. Daarom onthulden ze op 21 oktober een kunstwerk op een parkeerplaats op het Herbert Hooverplein.

Jaarlijks worden in België zo’n 40.000 chauffeurs beboet omdat ze onterecht een parkeerplaats voor personen met een beperking bezetten. Ook de stad Leuven ontsnapt niet aan dit fenomeen. Vrije parkeerplaatsen zijn soms schaars in de binnenstad en dan is de verleiding groot om toch maar die ene, blauw gemarkeerde, parkeerplaats in te nemen. Het is toch maar voor ‘even’ en ‘het zou moeten lukken dat iemand met een beperking er net nu gebruik van wil maken’. Hoewel velen zich solidair tonen en een andere parkeerplaats zoeken, plaatsen sommigen nog steeds hun eigen comfort voor dat van een persoon met een beperking.

‘Nochtans zijn deze parkeerplaatsen voor personen met een handicap absoluut noodzakelijk en belangrijk voor de zelfstandigheid, participatie en bewegingsvrijheid van mensen met beperkte mobiliteit’, vertelt schepen van gelijke kansen Denise Vandevoort. ‘De parkeerplaats geeft hen de mogelijkheid om alleen naar de winkel te gaan of om een voorstelling bij te wonen. Kortom: om deel te nemen aan onze maatschappij en gewoon te leven. Mensen zonder handicap realiseren zich het belang van de voorbehouden parkeerplaatsen vaak niet en sommigen houden er dus geen rekening mee.’

Kunst voor een gedragswijziging
De stad Leuven, de Vlaamse dienst Gelijke Kansen en het creatief bureau Famous willen kunst inzetten om te voorkomen dat parkeerplaatsen voor personen met een beperking onterecht worden ingenomen.

In Leuven ging kunstenaarsduo Elise Lepage – Jaak Villeneuve aan de slag. Het kunstwerk bestaat uit twee luiken: een beeldend luik uitgewerkt door mondschilder Jaak Villeneuve en een woordluik ontworpen door Elise Lepage. Het werk stelt een wagen voor die wordt getakeld door een rolstoel omdat hij onrechtmatig staat geparkeerd en dus een overtreding begaat. Het beeld wordt aangevuld met een oud Nederlands tekstfragment van de hand van Justus Lipsius: ‘gelijck een blase’, gelijk een blaaskaak die zichzelf zo belangrijk vindt dat hij zich het recht toe-eigent om een voorbehouden parkeerplaats in te nemen.

blase

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.