Feestelijke vijfde editie van het Leuvense M-idzomer lokt 5600 bezoekers

De vijfde editie van M-idzomer zit er alweer op. Het vierdaagse cultuur- en muziekfestival georganiseerd door M – Museum Leuven, Het Depot en 30CC lokte maar liefst 5600 bezoekers. Zij konden genieten van een verfrissende mix van muziek, expo, theater, dans, performance en literatuur.

De organisatoren blikken tevreden terug op een sfeervolle en zonovergoten editie. De eerste avond was er één voor de jazzliefhebber. Headliner Melanie De Biasio zorgde ervoor dat verstilling zich meester maakte over het publiek in de tuin van het museum. Jef Neve vertelde na het concert met zijn trio dat de interactie met het aandachtige publiek hem zeer charmeerde.

Vrijdag sloot Joan As Police Woman de tuin af. Zij tweette na afloop: “Now this is the kind of festival I could get used to”. Headliner Gabriel Rios zorgde zaterdagavond voor een absoluut hoogtepunt, zo schreef De Redactie. En Bert Ostyn bewees dat die O van solo hem prima afgaat. Afsluiten deden een overtuigende Girls In Hawaii en SX, die één van hun twee zomerconcerten op M-idzomer speelden.

In het museum zelf wachtte er elke dag en in elke hoek verrassingen voor het publiek, zoals het Literair Variété van Waumans en Victoria’s – met Herman Brusselmans als belangrijkste gast – de performancekunst van Jan Fabre-protégé Mikes Poppe, Pieter Embrechts die een avondvullend programma bracht met een hele rist gasten, en een voorstelling met muziek en literatuur van Tijs Delbeke en Bart Moeyaert.

M-IDZOMER BREEKT UIT
De gedetineerden van de Leuvense hulpgevangenis konden op de vierde festivaldag genieten van een eigen M-idzomerprogramma. Op het podium stonden onder andere Delv!s, een hiphoppende kRaMer, en een cataclysmische performance van Gosie Vervloessem. In de weken voorafgaand aan het festival volgden de gevangenen verschillende workshops. De resultaten hiervan toonde ze op deze dag met veel brio. Het laatste artikel uit de Universele Rechten van de Mens – het recht op cultuur – is waar ‘M-idzomer breekt uit’ voor staat.

BLIJE ORGANISATOREN
De organisatoren zijn zeer tevreden met deze vijfde editie.

Luc Delrue, directeur van M, zegt “M-idzomer is en blijft een prachtige aanwinst voor de zomer van Leuven. Deze succesvolle editie is daar het bewijs van. We zitten in principe al drie jaar op een piek. Groeien willen we niet: het intieme en kleinschalige blijft de kern van het festival.”

Mike Naert, Depot-baas, vult aan: “Afgelopen M-idzomer zat qua line-up zeker goed. Er was voor elk wat wils. De stille genieter kon zijn hartje ophalen bij Melanie De Biasio en voor de jeugdigere ziel was er SX en Girls in Hawaii. De museumsetting, caféconcertjes met jong talent en performances maakte M-idzomer af.”

Koen Adams, artistiek leider van 30CC bevestigt: “M-idzomer toont aan dat een samenwerking tussen meerdere cultuurhuizen aanslaat bij de cultuurliefhebber. Hoogtepunten waren voor mij de dansers van Tuur Marinus of de sterke combinatie Delbeke – Moeyaert, en ook nog de tot de nok gevulde zaal bezoekers die Brusselmans aan het werk zagen”

Ook Denise Vandevoort, schepen van cultuur en voorzitter van M, is bijzonder opgetogen: “De unieke formule bewijst wederom te werken. Deze mix van disciplines binnen de setting van een museum: kom er maar eens op. Veel blije gezichten gezien, en daar doen we het uiteindelijk voor.”

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.